Ett tändstål eller en pålitlig tändare är en bra investering om du gillar att ofta göra upp eld ute i naturen.
Fördelen med tänd- eller eldstål är att du alltid kan ha det med i väskan och det kommer alltid att fungera, oavsett om det legat där lång tid eller om det är blött ute.
Ett bra tändstål ska ha ett lagom mjukt stål för att lätt få fram gnistor samtidigt som gnistorna ska vara tillräckligt varma för att enkelt starta en eld. Det får gärna ha en gnistskrapa så att du alltid kan få fram gnistor även om du mestadels använder knivryggen för det.
Om du vill kolla in vinnaren direkt så är det Light My Fire Firesteel Bio Scout.
Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten
Light My Fire Bio Scout ▪️ Enkel att använda ▪️ Bra gnistor ▪️ Liten & smidig | |
Kupilka Firesteel 8 ▪️ Stora gnistor ▪️ Snyggt ▪️ Fungerar med handskar | |
Light My Fire Kit ▪️ Komplett kit ▪️ Tändfnöske ingår ▪️ Bra eldstål |
Bäst i test i vår lista över bästa tändstålet blev Light My Fire Bio Scout. Det är lätt att få fram bra och varma gnistor med den, den är liten och smidig så den får plats i fickor och vi gillar att den kan ligga löst i fickan utan att skava.
Ett annat bra tändstål är Kupilka Firesteel 8. Det här eldstålet är riktigt snyggt, gjort av ett bra stål och väldigt lätt att använda. Ett bra köp med andra ord och även det här fungerar bra att ha liggandes i ryggsäcken, redo för äventyr.
Om du vill ha ett komplett kit med både eldstål, startbränsle för din eld och grillspets för t.ex. grillkorv eller kött så rekommenderar vi Light My Fire Kit. Tändstålet som ingår i det här kitet är just Light My Fire Scout som vi tycker är det bästa eldstålet.
Inläggets innehåll
Bästa tändstålet – Bra eldstål för att tända eldar eller stormkök på dina friluftsäventyr
Den stora skillnaden mellan ett tändstål och en tändare är pålitligheten. I torrt och vindstilla väder är det inga problem att använda en vanlig tändare, men är det blött eller blåsigt kan det bli betydligt svårare.
Dessutom kan vissa tändare sluta fungera när du behöver de som mest, det är där tändstålet kommer in i bilden. Med ett tändstål i vandringsryggsäcksäcken kommer du aldrig vara utan eld.
Det är också den stora anledningen till att vi själv alltid har med oss ett eldstål i ryggsäcken även om vi ofta har en tändare också. Det känns tryggt att veta att vi alltid kan tända stormköket eller elden.
Själva använder vi Light My Fire Bio Scout.
1. Light My Fire Bio Scout – Bästa tändstålet allround
- Räcker till 3000 drag
- Fungerar i blåst & regn
- Inbyggd nöd-visselpipa
Bäst i test är Light My Fire Scout som är ett litet och smidigt eldstål, men ändå ger bra gnistor både för att starta eldar eller friluftsköket.
Vi har själva valt att ha det här eldstålet i våra väskor just på grund av smidigheten och framförallt att det är så enkelt att använda.
Det fungerar både i blåsiga, kalla och blöta väder vilket är viktigt för att man ska kunna lite på det och vilja ha det med sig. Dessutom har den en inbyggd nödvisselpipa vilket faktiskt kan vara en bra trygghet i skogen om du skulle göra dig illa etc.
Vad vi gillar:
Det vi verkligen uppskattar med det här eldstålet är att det är ganska mjukt i kombination med en vass tändbricka vilket gör det enkelt att få gnistor.
Med lite träning kan de flesta få igång en eld ganska enkelt vilket inte är en självklarhet, framförallt inte om stålet är för hårt.
Light My Fire är ett välkänt svenskt friluftsmärke som bland annat ligger bakom ”Sporken” och de har utvecklat eldstål tillsammans med- och till svenska försvaret.
Det här tändstålet passar dig som:
Använder ditt eldstål någon gång i veckan, som en backup till tändaren på långvandringen eller helt enkelt vill ha ett bra eldstål som snabbt och enkelt får igång elden men tar lite plats.
Det finns en större modell av det här tändstålet som heter Light My Fire Army. Om du ofta gör upp eld kommer du att uppskatta den större storleken och det räcker till 12 000 drag istället för 3000.
Fördelar
+ Lätt och Smidigt
+ Enkel att använda
+ Enkel att förvara i ryggsäcken eller i fickan
Nackdelar
– Räcker bara till 3000 drag, kan ta slut snabbt om du använder det dagligen
2. Kupilka Firesteel 8 – Snyggaste eldstålet med stora gnistor
- Fungerar i blåst
- Fungerar i regn
- Snyggt handtag
Kupilka Firesteel 8 är ett tändstål av hög kvalitet från Finland. Det ger stora och varma gnistor som enkelt startar elden och dess handtag är ergonomiskt utformat och gjort för att även fungera bra med handskar.
Bland omdömen och recensioner kan vi läsa att det som uppskatta med Kupilkas eldstål är att det ger riktigt bra gnistor och den snygga designen. Det finns även i flera färger att välja på vilket gör det lite mer personligt.
Det här eldstålet passar dig som:
Vill ha ett eldstål som ger stora och varma gnistor, fungerar bra i blött väder och även kan användas med handskar på.
Fördelar
+ Stora gnistor
+ Bra med handskar
+ Snyggt
Nackdelar
– Inte optimal design på tändbrickan för förvaring i fickan
3. Light My Fire Kit – Ett kit med eldstål, grillspett & tändmaterial
- Räcker till 3000 drag
- Fungerar i blåst
- Fungerar i regn
- Tjärved för enkel tändning
- Grillspets ingår
Light My Fire Kit är perfekt för dig som vill ha ett kit med det bästa tändstålet, en perfekt grillhållare och en bit grymt startved i form av en tinderstick. Här får du alltså allt som behövs för en perfekt matupplevelse i skogen.
Eldstålet har vi redan nämnt tidigare, det är riktigt bra. Du får med Light My Fire Tindersticks som är tjärved. De tar eld väldigt lätt och brinner bra och länge.
Du kommer med andra ord inte behöva leta efter björknäver. irritera dig på fuktigt tidningspapper eller annat papper som brinner upp innan veden tagit eld.
Dessutom innehåller kitet en riktigt smart grillspets som du fäster på vilken pinne som helst. Grillspetsen är designad så att du slipper tappa korven eller köttbiten i elden.
Det här tändstålet passar dig som:
Vill ha ett komplett kite med eldstål, startbränsle och den perfekta grillpinnen varje gång med dig ut i skogen. Allt i ett smidigt och prisvärt kit.
Fördelar
+ Lätt att använda
+ Komplett kit med startbränsle
+ Smidigt att förvara i ryggsäck
Nackdelar
– Räcker bara till 3000 drag
Saker att tänka på när du köper ett tändstål
- Hur ofta kommer du att använda det? Det första du bör fråga dig när du köper ett eldstål är hur mycket du tror du kommer att använda det. Om du inte använder det så ofta kan det vara en smart idé att ta ett mindre och smidigare som alltid får ligga i ryggsäcken. Om du använder det dagligen eller flera gånger i veckan kommer du troligtvis uppskatta ett lite större tändstål som ligger skönare i handen och räcker lite längre.
- Ska det vara en backup till tändare? Kommer eldstålet att vara en backup till din vanliga tändare i första hand eller kommer du enbart att använda dig av ett tändstål? Om det är en backup är det bättre att satsa på ett smidigt som alltid ligger i väskan medan ett större som ligger skönare i handen kan vara bra om du inte använder tändare alls.
- Har vikt och storlek betydelse? Även om de inte väger så mycket även om du väljer ett större så tycker vi att det är rätt skönt med ett litet och lätt tändstål eftersom det får plats i varenda litet fack i vandringsryggsäcken eller jackan. Ett större är ofta bekvämare att använda med kan bli klumpigare i fickan t.ex.
- Kommer du att använda med kniv eller tändbricka? Du kan köpa eldstål som kommer med tändbricka eller så använder du knivryggen för att få gnistor från stålet. Vi gillar att ha en separat tändbricka då de oftast är riktigt vassa och enkla att få gnistor med. Om det är så att du vill använda kniven istället så behöver du ingen tändbricka men måste ha en knivrygg med raka och hyffsat vassa kanter. Du kan även använda bladet på framsidan av din kniv men kommer då snabbt att göra den slö och tillslut förstöra den.
Hur länge räcker ett eldstål?
Ett tändstål räcker normalt mellan 3000-10 000 drag beroende på storlek och kvalitet. Man räknar livslängden i drag eftersom det är då själva stålet förbrukas.
Om du har en bra teknik kommer ditt tändstål att räcka längre eftersom det inte krävs lika många drag för att få upp en eld. Med bra teknik, rätt startbränsle och i bra väder kan du få en glöd- eller eld på så lite som 3-5 drag.
Om du har ett tändstål med en livslängd på 3000 drag räcker det alltså till att göra upp eld 60-100 gånger. Om du är ute i skogen en gång i veckan året runt så räcker alltså tändstålet i ungefär 2 år.
Hur stort tändstål behöver jag?
Generellt sett skulle vi säga att ett litet tändstål är bäst om du använder det sällan eller vill ha det liggandes i väskan, jackan eller i fickan på vandringsbyxorna jämt.
Om du däremot använder det ofta kan det vara skönare med en större modell som dessutom räcker längre.
Tändstål för långvandring
För långvandring skulle vi rekommendera att ha en mindre modell som backup och använda tändare som primär eldkälla. Ofta har du gått långa sträckor på dagen och vill snabbt få upp en eld eller tända stormköket för att göra mat.
Tändstål för skogen och bushkraft
Om du däremot gillar att laga mat i skogen, bushcraft eller att göra dina äventyr till utmaningar kan ett tändstål verkligen passa dig.
Det är roligare att göra upp en eld med tändstål och om du bara går dagsturer eller liknande så kanske det inte behöver gå lika fort att få upp en eld.
Design och handtag
Det är bra om det finns någon form av handtag på stålet så att man får ett bra grepp, det räcker med ett litet handtag som på t.ex. Light My Fire Scout.
Om det inte finns ett handtag så behöver stålet vara större, gärna upp emot 10cm och kanske 1cm i omkrets.
Eldstål för sommar och vinter
Du kommer att använda samma tändstål på sommaren som på vintern. Det finns alltså inte olika modeller för olika årstider.
En fördel med eldstål är att de inte förlorar funktion av att ligga förvarade, så länge det finns stål kvar kommer du att kunna få gnistor för att tända elden.
Tändstål för barn
Att ta med ett elstål på utflykten kan även göra matlagningen eller starten av elden till en riktig utmaning för de små.
Samla ihop pinnar och ved tillsammans, lite torrt granris och se om ni lyckas få upp en eld tillsammans.
Det kan vara svårt för barn att få igång en eld med tändstål så se till att ha med ett lättantändligt startbränsle som björknäver, tinderdust, eller bomull. Det kan också vara bra att ha med en tändare som backup.
Använda tändstål med kniv
Du kan använda ditt tändstål med ett knivblad eller ryggen på din friluftskniv. Om du använder ryggen på din kniv så måste den vara plan/vass och inte rundad.
Det finns speciella knivar som är gjorda för att användas med tändstål bland annat MoraKniv Kansbol som är en populär kniv bland friluftsmänniskor.
Göra upp eld med tändstål
Ok, nu har vi kommit till den roliga delen, hur man gör upp en eld med hjälp av tändstålet. Egentligen skiljer det inget mot hur du gör med tändare eller tändstickor.
Men eftersom du bara har gnistor att tända med (ingen låga) så kräver det bland annat bra förberedelser, rätt teknik och rätt tändmaterial. För att göra upp en eld med ett tändstål följer du de här stegen:
1. Börja med att samla ihop bränsle till elden
Du behöver ett startbränsle som björknäver, bomull, tjärved eller Tindersticks. Sen behöver du mindre pinnar, granris och kvistar som du matar på så fort startbränslet tagit fart.
Efter det behöver du grövre pinnar och vedträn som du matar på när det brinner. Det här bränslet håller igång elden länge och gör att du t.ex. kan laga mat över den.
2. Hur du startar elden med ditt tändstål
Det lättaste sättet att få igång en eld med ett tändstål är att hitta en hyffsat plan ytan som t.ex. ett stabilt vedträ eller en sten där du lägger upp en liten hög med torrt startbränsle (björknäver, bomull etc.)
Placera sedan ditt tändstål mot startbränslet eller ta stöd mot underlaget med tändstålet. Därefter drar du över tändstålet med tändbrickan/knivryggen med bestämda drag mot startbränslet.
Målet är att få fram gnistor som glöder igång en eld på ditt tändmaterial. Bli inte frustrerad om det inte fungerar på en gång, det kan ta lite tid första gången innan du fått in tekniken.
Om det blåser kan du bygga ett litet provisoriskt vindskydd med hjälp av t.ex. ett sittunderlag eller ryggsäcken.
Bra tändmaterial till elden (startbränsle)
De viktigaste när du ska göra upp en eld i naturen är startbränslet. Det ska vara så torrt och så sprött/poröst som möjligt eller innehålla oljor som gärna brinner bra, de kan du hitta i t.ex. björknäver och tjärved.
Här nedanför listor vi olika material som fungerar bra att starta elden med. Det kommer alltid att vara lättare att få igång en eld när det är torrt och vindstilla så ju blötare och blåsigare det är, ju högre krav ställs på ditt startbränsle.
Tjärved
Tjärved, även kallat kådved är ett naturligt tändmaterial som kommer från tall efter att de drabbats av svampangrepp. Det här gör att tjärveden är rik på kåda och terpentin, vilket tar eld enkelt och brinner snabbt och förhållandevis länge.
Light My Fire Tindersticks
Light My Fire Tindersticks är en produkt som tagits fram från just tjärved. Det är perfekt att ha med ett par stickor i packningen för att vara säker på att få upp en eld. Läs mer om Light My Fire Tindersticks här.
Tampong
En tampong i sin förpackning är ett perfekt tandmaterial för elden i skogen. Det bästa är att den är inplastad vilket gör att tändbränslet håller sig torrt, även i regn. När det är dags att göra eld tar du bort plasten och drar ut bomullen till en luftig boll som du tänder eld på.
Bomull och vaselin
För att göra det ännu enklare att få igång elden kan du doppa bomullen i vaselin. Vaselinet gör att det lättare tar eld men framförallt så brinner det längre, det gör att du har mer tid på dig att mata elden med kvistar etc. så att den tar sig.
Torrt tallris
Torrt tallris eller granris som du ofta hittar längst ner på träden under grenarna är ett perfekt eldbränsle precis när du har fått fart på startbränslet. Det är torrt och innehåller ofta kåda som brinner bra.
Alkogel
Alkogel är något vi ofta har med oss och det kan faktiskt hjälpa dig att få igång en eld, framför allt i blött väder. Något det är bra till är att få fart på de lite tjockare kvistarna och grenarna när du fått fram den första glöden. Häll på lite alkogel så tar sig elden lättare.
Material i tändstål
Tändstål finns i två olika material, antingen i ett kolrikt stål som tänds med hjälp av sten eller i magnesium som tänd med hjälp av stål.
Traditionella eldstål i kolstål
De traditionella tändstålen som vi kopplar till förr i tiden är gjorde i kolrikt stål. De använder man med hjälp av sten för att tända, ofta flinta eller kvarts.
Moderna eldstål i magnesium
De moderna tändstålen är däremot gjorda i magnesium och tänds med en tändbricka eller baksidan av kniven. Det är de eldstål vi ser användas av friluftsmänniskor idag.
4 anledningar att köpa ett bra tändstål
Oavsett om du köper det allra billigaste du kan få tag i eller ett fint eldstål så kommer det inte att kosta några stora pengar, du kan få ett bra tändstål för mellan 130-200kr.
Just därför tycker vi att du bör satsa på ett bra tändstål direkt, du kommer trots allt att kunna ha det flera år framöver.
- Ett dyrare tändstål är gjort i ett mjukare material som är lättare att skapa gnistor med
- Dyrare stål skapar varmare gnistor som tänder elden bättre
- Ett bra eldstål kommer att hålla tills stålet tar slut utan att gå sönder på andra sätt
- Du kan hamna i en situation där du är beroende av eldstålet, då vill du ha det bästa
3 bra tips
- Ha ditt tändstål tillgängligt i en ytterficka på jackan eller ryggsäcken så du enkelt kommer åt det vid lägerelden
- Ett annat tips är att hänga det i en karbinhake på utsidan av väskan
- Se till att alltid låta det ligga i ryggsäcken eller den jacka du har när du vandrar, då har du alltid möjlighet att göra eld eller tända stormköket, även om du glömmer tändare.
Vanliga frågor om tändstål
Ja, ett dyrare tändstål kommer framförallt att vara gjort i ett bättre stål som lättare ger gnistor och varmare gnistor.
Om du vill ha ett smidigt tändstål som alltid ligger i fickan ska du välja ett mindre, om du använder tändstålet flera dagar i veckan kan ett större vara bättre.
Traditionella tändstål gjordes i kolrikt stål som slog mot en sten för att få gnistor, ofta flinta eller kvarts. Moderna tändstål är gjorda i magnesiumstavar där man använder knivryggen eller en tändbricka för att få fram gnistor.
På engelska heter tändstål fire steel, fire striker eller fire starter.
ett tändstål håller normalt för 3-10 000 drag. Det betyder att det räcker från 1-4 år om du använder det en gång i veckan året runt. Det som kan gå sönder på ett tändstål är handtaget om det är av sämre kvalitet.
Ett eldstål fungerar även när det är kallt, blött eller blåser. Det kan inte heller sluta fungera på samma sätt som en tändare. Dessutom kan du ha det förvarat länge i väskan utan att det riskera att sluta fungera helt plötsligt.
Ja självklart. Det finns knivar med planslipad ryggar som är lite vassare just för att kunna användas med ett tändstål. I en nödsituation kan du använda knivbladets egg men det är inte att rekommendera då du förstör slipningen.
Hur vi har sammanställt informationen
Vi brukar själva använda tändstål när vi gör upp eld i naturen så vi har egen erfarenhet av lite olika modeller.
Däremot tycker vi det är viktigare med en komplett helhetsbild, därför har vi skannat av nätet, läst recensioner och olika tester som gjorts.
Från det vi läst och sett har vi sammanställt det till det här inlägget. Vi har även lagt stort fokus på vad som är bra att tänka på när du köper ett eldstål så att du själv ska kunna skaffa dig en uppfattning av vad du behöver och vad som är bäst för dig.