Om du ska ut i skogen eller till fjällen och vandra med din hund så finns det en del saker som du behöver tänka på. du måste tänka på allt från hur långa sträckor du går, hur vädret och temperaturen kommer att vara och eventuella boenden du ska stanna på.
För kortare dagsvandringar krävs inte så mycket planering utöver att du har tillräckligt med vatten och mat för din hund samt ser till att hunden inte fryser eller får värmeslag.
Om du däremot ska ut på en långvandring eller upp på fjället så kommer du att behöva tänka på fler saker, vi går igenom dom i det här inlägget.
Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth
Inläggets innehåll
Vandra med hund – Utrustning som behövs
Så fort du tagit klivet från enklare promenader i hemmaskogen till längre etapper med din fyrbenta vän kommer du att bli varse om all vandringsutrustning som finns till din hund. Här nedanför är tips på populär utrustning för vandringen.
Midjebälte/Hundsele
Att slippa hålla i ett koppel under en längre vandring är väldigt skönt, se därför till att skaffa en bra hundsele som du kan ha runt midjan och på så sätt få händerna fria.
Non-Stop Dogwear Trekkingbelt är speciellt framtagen för bland annat vandring och skidåkning med din hund.
Hundtäcke
Om din hund lätt blir frusen, om du kommer att vandra i kallare väder eller till och med sova i tält så kan det vara bra med ett hundtäcke. Hundtäcket gör att din hund slipper frysa, speciellt när den sover eller vid kallt väder.
Här finns ett gäng bra hundtäcken
Kylkrage/Kylhalsband
För att undvika att din hund får värmeslag framförallt på sommaren så rekommenderas antingen att den har möjlighet att svalka sig i skuggan eller genom bad.
Om den inte kan göra det kan du skaffa en kylkrage eller kyltäcke som svalkar hunden på vandringen.
Hundskor
Vid långa vandringar och vid tufft underlag som sten och rötter kan det blir slitsamt mot hundens tassar, i värsta fall kan din hund få ”skavsår”. För att undvika det kan du köpa hundskor till din hund.
Även om du inte planerar att använda det kan det vara bra att ha med på en långvandring om det skulle behövas.
Packväska
En packväska eller så kallad klövjeväska kan alltid vara bra på en längre vandring eftersom hunden då kan bära en del av sina egna saker, många hundar gillar även att hjälpa till att bära.
Det finns packväskor som sitter bra och rymmer mycket utrustning, tänk dock på att anpassa vikten efter vilken hunden du har, hundens fysik och aldrig mer vikt än max 25% av hundens kroppsvikt. Hunden bör även vara över 18 månader gammal.
Frystorkad hundmat
För att spara in på vikt och utrymme i packningen så kan du köpa frystorkad vandringsmat även till din hund.
Den finns i flera läckra smaker och ett tips är att testa vilken mat som är din hunds favorit innan du ger dig ut på tur.
Packlista för en vandring med hund
- Vatten
- Hundmat
- Hundtäcke
- Kylväst/Kylhalsband
- Koppel
- Hundsele
Vandra och tälta med hund
Hundar älskar att vara i naturen och vad kan då passa bättre än att ta med den på en övernattning i tältet. För att det ska bli en lyckad upplevelse är det viktigt att den känner sig trygg och inte fryser.
Se därför till att ha med rätt tältutrustning, bland annat filtar eller att den får krypa ner i din sovsäck. Ha även koll på den så att den inte springer iväg från tältet om du går ut på natten etc.
Får hunden plats i tältet?
Ett tips är att se till så att hunden får plats i tältet och att ni fortfarande kan sova bra. En liten hund tar inte så mycket plats men med en större hund kan det krävas att gå upp en storlek i tältet.
Ett för litet tält kan även leda till onödigt mycket kondens, speciellt i regnigt väder och om hunden går in blöt i tältet.
Bo på vandrarhem med hund
STF (Svenska Turistföreningen) har över 200 fjällstationer och vandrarhem där hundar är välkomna.
Du har alltså stor chans att hitta boende med din hund, även om det rekommenderas att kolla hur tillgängligheten ser ut innan du ger dig av.
Populära ställen att vandra med hund i Sverige
Vandra i sälen med hund
Sälen är ett populärt område att vandra i med hund och här kan du till och med hyra en hund och ta med dig på en dagsvandring.
Det är Fjälläventyrs Kennel som hyr ut hundarna och då får du även med all nödvändig utrustning och mat de behöver för en dag på fjället.
Vandra i Idre med hund
Idre är en magisk plats med bland annat Städjan och Nipfjället som de stora dragplåstren när det gäller vandringen.
Här får du vandra på de flesta ställen med din hund även om det är koppel som gäller, precis som på de flesta andra platserna.
Vandra Kungsleden med hund
Att vandra Kungsleden är underbart med hund men tänk på att ta med tillräckligt med hundmat då det inte finns att köpa överallt längs vägen och att det är koppeltvång längs lederna.
Nationalparker & naturreservat
Nationalparker kan ha speciella regler utöver allemansrätten. När det gäller hundar är det som vanligt ”koppeltvång” och att de inte får springa efter vilda djur.
Vandra över Norska gränsen
Om du vandrar över norska gränsen ska hunden vara avmaskad och ha intyg på det. Det kan krävas pass på hunden med intyg på avmaskningen.
Ha koll på din hunds kondition och hälsa innan vandringen
Du bör alltid ha vandrat en del med din hund i hemmaskogarna innan du ger dig ut på en längre tur.
Det är dels för att din hund ska få upp en vana och grundkondition och även för att du ska lära känna din hund och dess signaler.
Arbeta upp distansen succesivt
Ett bra tips är att börja med kortare turer och succesivt öka längden, både i sträcka och tid. Kanske kan du gå ut och tälta lite också för att hunden ska bli van att sova i skogen?
Kolla upp regler
Kolla alltid upp vilka regler som gäller i området du ska besöka. Det kan skilja en del mellan vanliga skogar, nationalparker och privat mark. Läs därför alltid på innan du ger dig av, du har ansvar för att känna till vad som gäller.
Hunden måste nästan alltid ha koppel
Du kan räkna med att hunden i princip alltid måste vara kopplad. Du kan ha den lös om den går precis bredvid dig och är extremt väldresserad. Om du tvekar det minsta så ör det koppel som gäller på vandringen.
Giftiga växter
Var försiktig och ha koll på vad hunden får i sig. Det finns en del giftiga växter och svampar som kan vara farliga för hunden. Den vet inte alltid vad som går- och inte går att äta så du måste ha koll på det.
Vilda djur
Detsamma som gäller växter. gäller för djur. Vissa djur är farliga för hunden och djur i allmänhet störs av en lös hund som jagar dom. Din hund får aldrig springa efter vilda djur när du är och vandrar.
I värsta fall kan din hund även utsätta dig själv för fara om den retar upp farliga djur i skogen.
Hur mycket mat behöver en hund på vandring?
Något att tänka på är att din hund gör av med betydligt mer energi under en vandring än vanligt, du bör räkna med minst 50% mer energi, ofta ännu mer.
Förutom att ta med mer mat och servera större portioner så kan du även ha högenergifoder till din hund under vandringen. Vad du än gör så bör du alltså se till att ha tillräckligt med hundmat med dig.
Vatten
Om du vandrar i fjällen finns det ofta bra tillgång till bra vatten från bäckar. Du bör dock ha koll så att kvalitén på vattnet är bra. Läs mer om det i vårat blogginlägg: Kan man dricka vatten från bäckar och sjöar?
Om du vandrar på ställen utan bra tillgång till vatten är det viktigt att du planerar för det innan du ger dig av. Hundar behöver dricka mycket, speciellt på sommaren om de rör sig mycket.
Om det är dålig tillgång på bra vatten kan det vara en idé att ta med sig ett vattenfilter så att du kan rena vattnet innan din hund dricker det.
Får man vandra med lös hund?
Mellan den 1:a mars till 1:a augusti ställs det extra hårda krav eftersom det är mycket vilt ute i naturen.
Den får i princip bara gå en meter ifrån dig och inte flyga efter vilt, i praktiken innebär det att den ska ha koppel även om det inte finns något officiellt koppeltvång.
Övrig tid gäller även också att hunden inte får springa efter vilt och ägaren har ansvaret. Särskilda regler gäller också där det bedrivs rennäring på fjället etc.