Packlista för camping i tält (VIKTIG utrustning & kläder)

Att campa med tält är både härligt och avkopplande som du kan göra med familj, vänner eller helt själv. Det finns många campingplatser i Sverige att besöka.

På campingplatser finns det mesta som dusch, toalett, bänkar och bord. Men det är så mycket mer du ska tänka på innan du åker iväg på en camping.

För en camping i tält behöver du bland annat tält så klart, sovsäck, liggunderlag, mat, vatten, första hjälpen-kit, myggmedel, pannlampa, stormkök, köksredskap och en campinglampa.

Läs vidare för vår kompletta packlista för campingsemester i tält…

Sova & bo på campingplatsen (NÖDVÄNDIGA saker)

sova bo på camping

För att sova skönt när du campar med tält behöver så kalart tält, sovsäck och liggunderlag. Campingmöbler kan också vara bra för att kunna sitta ute och njuta av sena sommarkvällar eller för att äta mat lite bekvämare än från marken.

Tält

Det är bra om du har ett tält att sova i och där du kan ta skydd från vind och regn. Välj ett tält i rätt storlek. Beroende på hur många ni är som ska sova i tältet.

Har du ett för stort tält får du inte upp värmen och det kommer vara kallt under natten. Ett för litet tält blir både trångt och varmt. Det finns bland annat tält som tvåmannatält, fyrmannatält och familjetält.

Det är också bra om tältet är slitstark och står emot olika väderförhållanden som kraftigt regn och hårda vindar.

Sovsäck

För att hålla dig varm under natten behöver du en varm sovsäck. Sovsäckar finns i olika storlekar och former. Välj en som passar din längd och för rätt årstid.

Det är viktigt att sovsäcken inte är för stor eftersom det blir svårt att få upp värmen i den då. Vanlig storlek på sovsäck för tjej är 175cm och 190cm för killar. Sovsäckar är också tillverkade i olika material som syntet eller dun.

Liggunderlag

För att kunna ligga bekvämt i tältet behöver du ett bra liggunderlag eller en tältsäng som isolerar dig mot markkylan. Även liggunderlag finns i olika storlekar och former.

  • Liggunderlag i skum har en tjocklek mellan 1,5-3cm. De är lätt att bära med sig men tar stor plats. Liggunderlag i skum rullar du bara ut och sen är det bara att lägga sig.
  • Uppblåsbara liggunderlag är bekvämare eftersom de är mjukare. De tar också minst plats i packningen men väger istället mer och du måste blåsa upp den innan du kan lägga dig på den.
  • Tältsäng är det skönaste alternativet och passar dig som har plats o tältet eller om du har svårt att komma upp från ett liggunderlag. Tältsängar är tyngst och tar mest packplats. Du måste även montera ihop sängen innan du kan lägga dig på den.

Campingkudde

En campingkudde är inget du måste ha med dig, men det är extra skönt att sova med en kudde tycker vi. Campingkuddar finns i olika storlekar, former och material.

Vi använder oss av en uppblåsbar tältkudde. Den tar lite plats när den är nerpackad och den går fort att fylla med luft.

Pannlampa eller ficklampa

En pannlampa eller ficklampa är bra att ha när det blir mörkt och du måste ta dig från tältet till toaletten eller någon annanstans när det är mörkt.

Ett tips är att alltid ha en pannlampa eller ficklampa nära sovsäcken så du lätt kan nå den när du behöver.

Campingstolar

campingstolar tält

Campingstolar är inget måste, men har du plats för dom i bilen är det bekvämt med stolar nära du äter eller bara vill sitta utanför tältet.

Det finns campings stolar som du enkelt fäller ut men också stolar som tar mindre plats som du monterar ihop, det är ett alternativ om du har ont om plats i bilen.

Campingbord

Ett campingbord är heller inget du måste ta med dig när du tältar men även ett bord är bekvämt att ha när du äter eller ska laga mat vid tältet.

Precis som med campingstolarna så finns campingbord i olika storlekar och varianter. Det finns de du kan montera ihop som ett tält ungefär, de väger lite och tar lite plats. Och det finns bord som är hopfällbara campingstolar tar mer plats men är stabilare.

Campinglampa

En campinglampa är bra så du kan lysa upp i tältet när det är mörkt. Det är trevligare att umgås när man ser varandra och när man vill spela spel eller läsa en bok i tältet.

Du hänger enkelt upp den i taket på tältet. Det är också en bra ljuskälla när du ska laga mat om det börjar bli mörkt ute.

Campinglampor finns oftast med dimmer så du kan justera ljusstyrkan efter hur ljust du vill ha det. Vissa har även en powerbank som du kan ladda mobilen med.

Kök – Nödvändig campingutrustning för matlagning

nödvändig campingutrustning matlagning

För att laga mat på campingen om du inte har tillgång till kök eller du kanske bara vill laga mat ute. Då behöver du också utrustning för det. Bland annat stormkök, bränsle tändare, skålar och köksredskap. Vi går igenom allt du behöver här nere.

Stormkök/Friluftskök

Ett stormkök eller friluftskök är ett måste om du ska kunna laga mat utomhus. När du köper ett stormkök ingår det mesta som kastruller, stekpanna och vattenkokare.

Stormkök kan användas med antigen gas eller med sprit. Dessa behållare ingår men du måste själv fylla på med bränsle. Ett stormkök tar inte mycket plats och är lätt att ta med sig.

Bränsle

För att kunna laga mat i ditt stormkök behöver du bränsle. Bränsle fylls på med antingen sprit eller gas.

Ett tips är att alltid ta med sig lite extra gas eller sprit. Det är aldrig kul om det inte räcker och du inte kan laga mat.

Tändare

En tändare är bra att packa ner dels för att tända spritköket med. Men också bra om du vill göra en eld att grilla vid eller bara få extra värme från.

För att göra upp eld behöver du också virke som ved, pappet/toalettpapper. Bomull funkar också bra för att få upp eld med.

Kastruller

I de flesta stormkök och friluftskök finns det tillhörande kastruller, stekpanna och en vattenkokare. Men har du inte det eller du kanske har tappat bort något. Då behöver du packa med kastrull och stekpanna för att kunna laga mat.

Skålar och tallrikar

För att kunna äta mat och frukost behöver du så klart något att äta på som en skål eller tallrik beroende på vilken matträtt du lagar. Skålar funkar till det mesta om du inte vill ha mycket packning.

Annars är ett tips att äta direkt från kastrullen eller stekpannan om du vill spara disk och plats bland packningen. Det funkar om du är ensam eller om ni är två personer. Är ni fler än så är det bra med skålar och tallrik.

Köksredskap

För att både kunna laga och äta maten så behöver du köksredskap. Vad du behöver varierar så klart från person till person och vad du tänkt att laga under campingen.

Ibland kan det bara räcka med enstaka redskap och ibland behövs fler. Vi tar upp några köksredskap vi tycker är viktiga att ha med sig.

Köksredskap som är bra att ha på camping är:

  • Stekspade
  • Slev
  • Sax
  • Kökstång
  • Kniv
  • Konservöppnare
  • Flasköppnare/Korkskruv

Förutom köksredskapen att använda vid matlagning så behöver du också bestick som sked, gaffel och kniv för att kunna äta. Vill du bara ha ett bestick så kan du ta med en spork.

Glas och muggar

För att kunna dricka vatten, läsk eller vin och öl så behöver du glas. Det finns flergångs glas i plast som är lätta att ta med på camping. Då slipper du oroa dig för att de går sönder och du behöver inte vara lika försiktig när du packar.

Mugg är bra att ha till morgonkaffet eller andra varma drycker. Muggar klarar av varma temperaturer som plastglas inte klarar.

Vill du ha lite packning ska du bara packa ner mugg eller kåsa de klarar av både varma och kalla drycker.

Kryddor

Bara för att du lagar mat utomhus betyder det inte att maten ska vara smaklös. Se till att packa ner lite kryddor som salt och peppar. Har du några favorit kryddor sa ta med de också.

Kylbox/Kylväska

Har du mat som behöver vara kyld eller mat över från middagen behöver du en kylväska eller kylbox.

Det finns kylväskor som kan hålla mat kall i tre dagar och det finns även kylväskor du kan koppla in i bilens cigarrettuttag för att hålla maten kyld en längre tid.

Vattendunk

En dunk med vatten är bra att ha med sig som du kan använda vid matlagning, disk, hygien men också för att dricka.

På många campingplatser har du tillgång till rent vatten som du får använda till just detta. Men är du spontan och stannar för att tälta utanför en camping så är det bra att ha rent vatten med sig.

Plastbalja för disk

För att kunna ta hand om din disk är det bra om du har en balja med dig som du kan fylla upp med vatten för att diska i.

Vet du att du kommer bo på en camping där kök finns med disk möjlighet behöver du inte ta med dig en plastbalja för det.

Diskmedel och diskborste

För att kunna rengöra din disk ordentligt se till att packa ner lite diskmedel och en diskborste eller svamp som du kan diska med.

Det finns miljövänliga diskmedel som du kan använda dig av i naturen som är miljövänliga. Ett tips är Sea To Summit Wilderness Wash.

Kökshandduk

En handduk som är till för disken är inte ett måste men det kan vara skönt att torka disken direkt så du kan plocka undan den sen. En kökshandduk tar inte mycket plats och är lätt att få med sig.

Soppåsar

Soppåsar är ett måste för att hålla din campingplast ren och fräsch. Men låt inte en full soppåse stå för länge utan släng den direkt när den är full annars kommer djur och insekter dras till den.

En soppåse kan också användas som en tvättpåse för smutsiga kläder. Du kan också förvara disk i soppåsar om du inte har möjlighet att diska på engång.

Andra användbara matlagningsredskap på en campingplats:

  • Grill
  • Bärbar kaffebryggare
  • Skärbräda
  • Durkslag

Bra mat när man campar

bra mat när man campar

När du campar i tält är det bra med mat som är lätt att tillaga och som inte kräver ett kylskåp. Exempel på bra mat som klarar sig utan kylskåp och som lätta att laga är konserver, torrvaror och frystorkad mat.

Frystorkad mat

Frystorkad mat är den lättaste maten att tillaga och den maten som tar minst plats och väger mist. Det enda du behöver tillsätta är hett vatten och du kan göra det direkt i påsen.

Perfekt om du inte kan diska eller vill ha mat snabbt och enkelt. Frystorkad mat & frystorkad frukost håller i flera år och behöver inte vara kyld. Det finns flera olika rätter att välja på.

Konserver

Konserver är också ett bra alternativ på mat som inte behöver kylskåp och som är lätta att tillaga. Det enda du behöver göra är att värma maten i en kastrull.

Konservmat finns som bland annat soppor, köttbullar, skinka, bönor, grönsaker och frukter.

Torrvaror

Annan bra mat som också klarar sig utan kylskåp och i flera år utan att bli dålig är torrvaror. Som torrvaror räknas bland annat pulvermos, pasta, nudlar, knäckebröd, riskakor och gryn.

För att tillaga torrvaror behöver du en kastull, hett vatten och något att blanda med.

Nötblandning

En nötblandning är ett bra mellanmål som består av olika nötter och torkad frukt. Det ger bra med energi är lätt att tamed och behöver inte förvaras i kylskåp.

Energi- och proteinbars

energi och proteinbars camping

Bars är också ett bra alternativ att ta med sig när man campar. Du får snabbt och enkelt i dig energi. Bars håller i flera år och du behöver inte hålla dom kylda.

Energi- och proteinbars är lätta att med sig och väger nästan inget. Tänk bara på om du har en chokladbars att inte ha den direkt i solen eftersom chokladen smälter då.

Vatten

Som vi nämnde tidigare är vatten bra att ta med om du inte har tillgång till det. De flesta campingplatser har vatten men om det inte finns är det bra att ta med eget vatten.

En bra tumregel är att ta med 3-5 liter vatten per person om dagen. Det ska räcka till dryck och det allra nödvändigaste.

Ett bra sätt för att få med sig vatten är genom en hopfällbar vattendunk. Den rymmer mycket vatten men tar ingen plats när den är tom.

Kläder vid camping

kläder vid camping

Vilka kläder du packar ner beror på vilken årstid och vart i landet du ska campa. Vi har gjort en lista på de vanligaste kläderna som är bra att packa ner för en camping med tält.

Underställ

Underställ är det plagg som alltid är bra att packa ner oavsett årstid och vart du än är i landet och campar. Ett underställ i merinoull är tunt, andas och börjar inte lukta och kan användas flera dagar. Den håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt.

På sommaren kan du använda ett underställ i merinoull att sova i och på hösten när det är svalare ute kan du ha det som ett första lager innan du tar på dig resten av dina kläder.

Läs mer i vår guide hur du väljer ett underställ för som andas och värmer.

Tröja/T-shirt

Välj tröjor och t-shirts i funktionellt material som syntet, ull eller bambu det är material som andas och torkar snabbt. Du kommer hålla dig fräsch längre i sånt material än vanlig bomull som snabbt blir sunkig eftersom bomull varken andas eller torkar snabbt.

Ska du ut och göra något speciellt någon kväll eller gå ut och äta kanske du vill ha en vanlig tröja för det tillfället som du också kan packa ner.

Byxor

Beroende på årstid och vart du campar så kan du anpassa packningen om det är shorts eller byxor som kommer användas mest. Vi rekommenderar att i alla fall ta en av varje.

Campar du däremot på hösten i norra Sverige kan du skippa shortsen.

Det är bra om byxorna och shortsen har rymliga fickor och gärna med dragkedja så du kan få plats med mobil, nycklar och plånbok i dom.

Keps/Mössa

Keps kan du packa ner under sommaren eller när det är fint väder för att skydda dig mot solen. Medan en mössa är bättre om du tältar under kallare månader eller i norra delarna av Sverige där det kan vara lite svalar på kvällen.

Vill du kunna sitta ute länge på kvällarna rekommenderar vi att du tar med även ett myggnät som du kan sätta utanpå kepsen som skydd.

Jacka

En jacka är alltid bra att ha oavsett årstid och vart du än är och tältar. Välj en jacka som är både vind-och vattentät. Det gör att du inte kommer att frysa och du kan vara ute oavsett väder om du vill.

Strumpor

Strumpor ser till att du håller fötterna torra. Vi brukar alltid packa ner ett par stumpor för att sova i om det är kallt. Och sen strumpor så det räcker alla dagar vi är borta.

Ska du vara borta länge och inte har plats att packa strumpor för alla dagar kan du packa några ullstrumpor istället. De kan du använda flera dagar utan att de är ofräsch och de torkar snabbt om de blir blöta.

Skor

Vilken typ av skor du packar beror på de aktiviteter du planerar att göra när du campar. Om du planerar att vandra rekommenderar vi att du packar med ett par bra vandringskängor.

Tips på hur du ska tänka när du packar:

  • Packa kläder som du kan använda som lager-på-lager. Det gör att du kan anpassa dig efter vädret
  • Välj kläder som är bekväma
  • Välj kläder som lätt kan tvättas och torkar snabbt.
  • Undvik vita plagg eftersom de snabbt blir smutsiga.
  • Rulla dina kläder istället för att vika dem, det sparar plats i väskan.

Hälsa & Hygien vid camping

hälsa och hygien camping

Första hjälpen kit

Du vet aldrig när du behöver ett första hjälpen kit, se till att alltid ha ett i väskan för säkerhets skull. Du kan köpa ett färdigt första hjälpen kit anpassat för friluftsliv eller göra ditt egna.

Gör du en egen första hjälpen kit, se till att du har plåster, förband, alsolsprit, värktabletter (alvedon, Ipren), pincett, tejp och en sax.

Toalettpapper

Se till att packa ner tillräckligt med toalettpapper för hela campingsemestern. Ibland kan det vara slut på toalettpapper på campingplatser då är det skönt att ha eget med sig.

Måste du uträtta dina behov i naturen se till att ha ett biologiskt nedbrytbart toalettpapper.

Våtservetter

Våtservetter är bra för att fräsch till sig med om inte dusch finns, du kan använda det för att tvätta dig under armarna, tvätta ansiktet eller för att torka händer efter toalettbesök.

Handsprit

Handsprit är alltid en bra att ha med sig, speciellt när du campar. Ta med några stycken ifall du inte kan tvätta händerna med tvål och vatten.

Solskydd

Om du campar på sommaren och kommer tillbringa mycket tid ute och på stranden, se till att packa med solskydd med högt SPF (30-50). Använd det ofta och glöm inte att åter applicera under dagen.

Öronproppar

Om du har svårt att sova och störs av ljud lätt ska du använda öronproppar det gör att du kommer sova bättre. Öronproppar tar bort allt ljud.

Ögonmask

Har du svårt att sova när det ät ljust? Då ska du ta med dig en ögonmask. Det hjälper till att ta bort allt ljus så du kan sova i mörker.

Myggmedel

Låt inte myggen förstöra en fin campingkväll vid tältet. Ha alltid myggmedel med dig du vet aldrig när det behövs. Det finns olika typer av myggmedel som roll-on, spray och kräm. Välj det som passar för dig.

Mikrofiberhandduk

En microfiberhandduk är ett bra alternativ att torka sig med efter dusch eller bad när du campar. Tillskillnad från en vanlig frottéhandduk så tar den mindre plats, är lätt och torkar snabbt.

Hygienartiklar

Självklart behöver du packa med dina hygienartiklar som:

  • Tandborste/tandkräm
  • Schampoo/balsam
  • Deo
  • Tvål

Har du ont om plats kan du köpa hygienartiklar i resestorlekar eller köpa tomma reseförpackning som du fyller på med dina favoriter produkter.

Annan utrustning när du campar

Förutom det vi nämt här ovan kan du också behöva ta med något av det här: