När vi är ute och reser så är det kanske inte säkerheten på resan vi tänker på i första hand, men kanske borde vi göra det? Det finns ju trots allt en hel del saker vi kan göra för att minska riskerna.
Så, hur ökar vi vår säkerhet på resan? Vi kan börja med att läsa på lite om resmålet vi ska till, vi kan välja ett boende i ett säkert område och även ett rum med mindre inbrottsrisk. När det gäller själv resan kan vi förvara våra värdesaker på ett bra sätt och undvika vissa platser, vissa tider på dygnet.
Inläggets innehåll
Hur reser vi säkert?
I grunden handlar det om sunt förnuft, att gå på en kolsvart bakgata i ett stökigt område i ett land vi inte känner till så bra förstår nog många att det inte är en bra idé.
Men vad kan vi göra konkret för att öka vår egen säkerhet när vi reser?
Läs vidare så ska vi ge lite konkreta tips på vad du kan tänka på och några saker du kan använda som ökar säkerheten…
1. Planera en säkrare resa
Innan du ens reser iväg kan du faktiskt planera din resa så att den blir lite mer säker. När du bokar boende kan du t.ex. välja ett boende som inte ligger för långt bort från de ställen du kommer att vistas på under kvällen, om det inte är så att du alltid har tänkt att åka taxi hem.
En annan sak du kan tänka på är att välja ett boende i ett bra område med mindre inbrottsrisk. Det är aldrig kul att bli av med saker på semestern. Du kan även undvika att bo på bottenplan eftersom inbrottsrisken ökar markant då.
Det skiljer stort i säkerhet från land till land och om du vill veta mer angående säkerhet och sjukdomar i just det land du ska resa till kan du läsa ERV:s landsguide.
Generellt sett är det säkert att resa till de flesta länder men det finns vissa områden du bör undvika eller vara försiktig med att resa till. Du kan se hela listan på ställen som Utrikesdepartementet avråder att resa till här.
Appen Resklar – Ett ytterligare tips är att ladda ner UD:s app Resklar. Där får du den senaste informationen om läget på den plats du befinner dig eller planerar att resa till.
Om du vill få uppdaterad information om eventuella krissituationer som kan uppstår i landet du är i kan du anmäla dig till Svensklistan hos svenska ambassaden.
2. Skydda dina värdesaker
Det första vi bör se över för att undvika rån, överfall och stölder är våra värdesaker. Grejen är att om vi minskar andelen värdesaker vi har med oss så minskar också risken att utsättas för de här sakerna på resan.
Skylta inte med smycken, klockor och pengar
En enkel åtgärd som kanske kan tyckas självklar är att man bör undvika att skylta med sina värdesaker. Om det nu är så att du vill ta med dig dina smycken på resan så använd de vid rätt tillfälle och undvik att visa dom i fel situationer.
Det enklaste är som sagt att helt enkelt strunta i att ta med dom, men det minsta du kan göra är att inte visa de öppet och synligt vid utsatta situationer.
3. Förvara dina pengar säkert på resan
Vi behöver ofta ha både kontanter och bankkort med oss på resan och självklart ökar det risken för stölder och rån. Det finns några enkla knep för att skydda sina pengar och det är bland annat att ha de i ett värdebälte nära kroppen och att inte ha för mycket pengar med sig.
Använd hotellets säkerhetsbox – En till sak du kan göra är att låsa in dina kontanter i hotellets säkerhetsbox. Tänk på att kontanter alltid kommer vara stöldbegärliga så det bästa är fortfarande att inte ta ut för mycket kontanter åt gången för att vara på den säkra sidan.
Ha två bankkort med dig
Vårat bästa tips för att skydda dina pengar på kontot är att ha minst två bankkort med dig på resan. Det gör att du kan ha ett bankkort som du handlar med där du aldrig har mer än max ett par tusen kronor.
Det du gör är att helt enkelt föra över pengar från ditt vanliga konto. Ett bra bankkort är P.F.C som du swischar pengar till, det är dessutom gratis och har ingen uttagsavgift utomlands.
Du kan då handla med ditt P.F.C. kort och ha ditt vanliga bankkort som backup. På så sätt riskerar du inte att förlora pengarna på kontot utan bara de du fört över till det extra kortet.
Skimmade bankomater
Även om det inte är så vanligt så förekommer det att bankomater skimmas vilket innebär att du kan bli av med pengarna på kontot som kortet är kopplat till.
Det enklaste sättet att undvika det här är som sagt att ha ett extra kort som du för över pengar till, det gör att summan kopplat till kortet blir begränsad. En annan sak du kan göra är att bara använda bankomater vid banker eller på stora platser med mycket folk.
Sprid ut dina pengar och kort
För att inte riskera att förlora alla dina pengar eller möjligheter att ut pengar rekommenderar vi att sprida ut kontanterna och bankkorten i packningen. Visst, det är aldrig kul att bli av med pengar eller kort men det kan nästan vara ännu värre att få hela resan förstörd för att man inte kan ta ut några pengar alls.
Kontrollera dina uttag och betalningar regelbundet
Om någon skimmar ditt kort eller får tillgång till dina kortuppgifter gör det att de kan göra köp på kortet utan att du vet om det. För att inte riskera att det pågår under för lång tid eller att de tömmer hela ditt konto bör du regelbundet kolla ditt kontoutdrag. Det kan du enkelt göra via bankappen på mobilen.
Spärrnummer
Om det mot förmodan skulle vara så att ditt kort blir skimmat eller ditt kort blir stulet är det viktigt att du har tillgång till ditt spärrnummer så att du kan spärra kortet. Spärrnumret kan du få av din bank.
4. Ha kopior på pass och biljetter på nätet
Tillsammans med pengarna så är nog att bli av med biljetter och pass det värsta som kan hända oss när vi är ute och reser.
Ett smart sätt att säkra upp inför ett förlorat pass eller biljett är ha digitala kopior som du kommer åt även om din mobil skulle gå sönder eller bli stulen.
Ett enkelt sätt att lösa det på är att ha kopiorna på mailen. Se gärna till att ni är flera som har kopior om ni kan, då har ni säkrat upp ytterligare om det skulle vara så att ni inte kommer åt ena mailen av någon anledning.
5. Ha koll på ditt bagage
När det gäller bagaget finns det lite saker vi kan göra för att minimera risken att bli av med våra saker. Det första är helt klart att inte packa ner värdesaker i bagage som ska checkas in och det andra är att inte lämna bagaget oövervakat.
Lås fast ditt bagage
En annan sak vi själva gjort när vi tågluffat är att låsa fast vårat bagage de gånger det inte fått plats i hatthyllan när vi åkt tåg. Om bagaget inte får plats i hatthyllan så blir man tvungen att ställa det vid dörrarna vilket inte alltid kan kännas så säkert om man skulle somna etc.
En enkel lösning är att använda ett vajerlås och låsa fast väskorna i stängerna/hyllorna, det gör det betydligt svårare för någon att ta med väskan ut ur tåget.
6. Första hjälpen och SOS
Om du reser långa sträckor, under lite längre tid och på platser som du inte har ett fast ställe att bo på kan det vara en bra ide att ha med ett förstahjälpen-kit.
Det kan även vara bra att veta om att det Europeiska nödnumret inom EU är 112 precis som i Sverige. För alla nödnummer i övriga världen kan du kolla här.
EU kortet
Ta alltid med dig det blå EU-kortet om du reser inom Europa. Med kortet har du rätt till sjukvård i landet du är i och du får hjälp snabbare. Om du inte redan har ett EU-kort kan du beställa ett hos Försäkringskassan.
Ta med personlig medicin och undvik helst att köpa medicin utomlands
Om du har personliga mediciner du använder bör du se till att ta med dig tillräckligt inför din resa. Undvik helst att behöva plocka ut mediciner utomlands eftersom du inte säkert kan veta vad du får på alla platser.
Det kan dessutom bli onödigt krångel, så det är helt enkelt smidigare att fixa det innan du reser iväg.
7. Kolla upp din reseförsäkring
I hemförsäkringen ingår oftast den reseförsäkring du behöver inför din resa och om du bokar med kort så ingår oftast försäkring kopplat till själva köpet.
Det kan dock vara bra att kolla vad som ingår i just den försäkring du har och om du vill komplettera din försäkring ytterligare. Ofta går det att köpa en tilläggsförsäkring hos resebolaget eller så kan du komplettera din hemförsäkring.
Spara kvitton och läkarintyg om du råkar ut för något
Om det är så att något händer på din resa som du kommer att behöva kräva ersättning för är det viktigt att du sparar kvitton och läkarintyg. Ditt försäkringsbolag kommer troligtvis att fråga efter dessa papper och då är det viktigt att du kan visa upp dom för att få ersättning.
8. Taxi
När det gäller taxiresor utomlands kan det vara bra att vara uppmärksam så att du inte blir blåst när det gäller priset. Kom gärna överens om ett pris innan ni åker så du vet vad du ska betala.
9. Var försiktig i trafiken
Om du beger dig ut i trafiken så gäller det att du är försiktig och tar reda på alla regler innan. Tänk på att det är annorlunda och att du antagligen inte kommer vara en lika bra förare i en ny miljö med nya regler.
Använd hjälm om du kör moppe och se över vad som gäller angående försäkring för det du hyr. Se också över vad din hemförsäkring täcker.
10. Undvik överfall och rån
Som tur är blir vi inte rånade så ofta när vi är utomlands och genom att tänka till lite kan vi se till att risken minskar ännu mer. Bara genom att ta rätt vägar, undvika vissa platser och att inte gå ensam ökar säkerheten markant.
Undvik att gå ensam när det är mörkt
Regel nummer ett är att inte gå ensam i ett nytt område när det är mörkt. Vi har själva gjort det här misstaget och även om området känns tryggt så kan man glida in på gator man inte borde vara på.
Vi är trots allt turister och kan inte känna till allt om området vi besöker. Gör upptäcktsfärderna på dagtid istället eftersom det är mer folk ute och oftast inte lika stökigt.
Drick med måtta så är du säkrare
Alkohol kan vara farligt i för stora mängder, inte bara för hälsan utan även för omdömet. Om du dricker alkohol bör du se till att dricka måttligt och inte sätta dig själv i riskfulla situationer.
Ha gärna sällskap och ta inte med dig för mycket pengar ut. Sunt förnuft gäller men tyvärr kan misstag bli allvarligare på ställen vi inte känner till.
Överfallslarm
Ett enkelt sätt till lite mer trygghet kan vara ett överfallslarm. Det finns väldigt smidiga varianter du kan ha på nyckelknippan och även om de inte skyddar dig fysiskt så är det ett effektivt sätt att få uppmärksamhet på om du skulle bli överfallen.
11. Hygien och sjukdomar
Beroende på vart vi är kan hygienen variera och i vissa länder är det inte lika hygieniskt som i Sverige.
Mat och vatten
Vi ska vara ärliga och säga att vi själva inte brukar undvika att äta eller dricka men man kan i alla fall tänka lite på hur man gör. Om du vet att vattnet inte är bra att dricka kan du t.ex. välja vatten på flaska och undvika överdrivet med is i glaset.
När det gäller maten så får du gå på sunt förnuft, ser stället ohygieniskt ut kan du alltid välja ett annat. Vi var t.ex. på ett ställe i Bulgarien där köttet låg ute i solen på restaurangens baksida, det behöver inte betyda att det var dåligt men vi hade som sagt ett val att välja en annan restaurang.
Drick mycket vatten
Ofta reser vi till varma länder med högre temperatur än vad vi är vana vid. Det gör att risken för uttorkning ökar. Ha därför som vana att alltid dricka mer vatten än vanligt i varma länder, även om du inte är törstig.
Vaccination beroende på vart du ska åka
Beroende på vart du ska åka kan det vara bra att ta nödvändiga vaccinationer. Vilka du bör ta kan du se på Vaccin.se.
12. Undvik vissa områden
Det kanske kan låta självklart men ett riktigt enkelt och smart tips för att undvika problem är att undvika vissa områden. Ett ställe kan vara hur säkert som helst med några pyttesmå undantag. För att veta vad som gäller dit du ska resa kan du helt enkelt göra en Googling.
Om det är så att du bör undvika några platser så lär du hitta det ganska snabbt. Om du inte hittar något på nätet om det så behöver du med största sannolikhet inte oroa dig.
Bör vi vara oroliga när vi reser?
Nej, det känns ju ganska onödigt att gå runt att vara orolig istället för att slappna av och ha roligt. Vi har själva aldrig råkat ut för någon olycka eller sjukdom förutom lite magsjuka och feber när vi rest.
Däremot skadar det ju inte att tänka till lite i förebyggande syfte. Vem vet kanske är det ett undermedvetet säkerhetstänk som gjort att vi aldrig råkat ut för något?
Vanliga frågor om att resa säkert
I Sverige får man använda de försvarssprayer som är godkända här. Utomlands är det dock olika vilka regler som gäller och tillverkarna säger att man bör kolla vad som gäller i det landet man ska åka till. Det här gör det lite otydligt om vad som gäller så det smartaste kanske är att inte ta med överfallssprayen utomlands.
Enligt Allas.se så går det att dricka kranvattnet i alla europeiska länder utom Azerbajdzjan, Bulgarien, Georgien, Makedonien, Moldavien, Rumänien Ryssland, Ukraina och Vitryssland.