Packlista för vandring – Dagstur & fjällvandring

Funderar du på att köra en dagstur eller vandring över dagen och behöver en packlista? Vi har själva varit i samma sits och har man inte gjort det tidigare så kan det vara lite svårt att veta alla saker man bör ha med sig när man vandrar.

Vad ska man packa med sig på en vandring?

Om du bara kör en dagstur så ska du absolut se till att ha en bra ryggsäck, vatten, lite energi, ett par bra skor och funktionella kläder. Vilka kläder du ska ha beror på årstid och vart i landet du är. Beroende på hur länge du är ute så varierar det hur mycket mat/energi och vatten du ska ha med dig.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Packlista för en dagstur (20 tips på utrustning & kläder)

Här har vi gjort en enkel lista som du kan använda som grund om du har tänkt att göra en enklare utflykt under en och samma dag.

Eftersom du inte sover kvar så klarar du dig på betydligt färre saker än om du tältat t.ex. Det gör också att du inte behöver så stor väska och gör inte av med lika mycket energi.

En packlista skiljer sig gan ska mycket mellan sommar och vinter. På sommaren har vi mindre- och lättare kläder. Vi svettas även mer på sommaren vilket gör att vi behöver mer vatten med oss- eller bättre tillgång till det på vägen.

I det här inlägget skriver vi packlistan med fokus på sommarvandring i Sverige.

Om du är ny inom vandring så rekommenderar vi Outnorths guide: Kom igång med vandring!

1. Ryggsäck för dagsturer

Det första du bör investera i om du inte redan har det är en bra dagsturs-ryggsäck i lagom storlek för att rymma det du behöver för en heldagstur. Vi kör själva med Osprey Talon som rymmer allt vi behöver för att vara ute från morgon till kväll, både sommar och vinter.

Det vi gillar med den är att den sitter extremt skönt och att den har fack för en vattenblåsa på 2-3 liter vilket gör att man även klarar de varmaste sommardagarna utan problem.

2. Bra vandringsskor eller kängor

Skorna är grymt viktiga för att upplevelsen ska bli bra. Många verkar vara insnöade på att man måste ha vandringsskor men fokusera istället på vad du tycker är skönt och anpassa det efter vädret.

Själva föredrar vi trailskor för löpning på sommaren eftersom de är svala, andas bra och torkar snabbt om de skulle bli blöta. På vintern kör vi däremot ett par bra vandringskängor eftersom det ofta är lerigt eller snö samt kallare temperatur.

Ett bra tips är att alltid ha ett par extra strumpor under vandringen enkelt tillgängliga som du kan byta med om du blir blöt så slipper du skavsår. Låt det blöta paret hänga på utsidan och torka medan du vandrar vidare.

packlista dagstur vandring

3. Sittunderlag

Ett bra sittunderlag gör fikapauserna betydligt bekvämare, speciellt om det är kallt eller blött ute. Du slipper inte bara blöta byxor utan du håller dig också varm lättare.

Vi föredrar ett litet vikbart som tar mindre plats, man offrar lite komfort men det är smidigare att ha med sig.

4. Vattenblåsa / Vattenflaska

Det absolut viktigaste när du är ute och vandrar är att ha tillräckligt med vatten med dig. När vi vandrade de första gångerna tog vi med oss för lite vatten och det ledde till uttorkning och huvudvärk. Därför tar vi hellre med oss för mycket vatten än för lite, speciellt i varmt väder.

Det enklaste sättet att få med sig mycket vatten är genom att ha en vattenblåsa på 2-3 liter i väskan. Det fungerar även med flera vattenflaskor eller stora petflaskor. Om det är kallt ute eller om du inte går så långt kan du klara dig på en vattenflaska.

Ett annat tips är att dricka mycket dagen innan och på morgonen för att fylla på kroppen med vätska. Du kan även dricka vatten ur bäckar på vissa ställen eller rena vattnet.

5. Termos

Att ta en kopp kaffe ute i naturen är magiskt och en solig och kylig dag kan det vara bland det bästa som finns.

Vi går därför nästan aldrig iväg utan en termos med kaffe så att vi kan ta lite sköna fikastopp på vägen. Vi har haft vår Thermos Light & Compact i snart 10 år och den håller fortfarande, den bästa termosen vi har haft!

Undantaget när vi inte tar med oss termos är om vi vill packa extremt lätt eller kommer att besöka något fik på vägen. Men eftersom det finns bra termosar i olika storlekar så är det ganska lätt att anpassa den efter hur turen ser ut.

vandringsmat

6. Mattermos

Förutom en vanlig termos är mattermosen väldigt välanvänd av oss. Om vi går på heldagsvandringar så tar vi nästan alltid med oss mat i våra mattermosar.

På vintern är det är det perfekt med en varm soppa eller gryta medan den håller pastasalladen kall på sommaren.

När vi var och vandrade och körde MTB i Idre så använde vi våra mattermosar nästan varje dag. Läs mer om Idre Fjäll i vårat inlägg!

7. Funktionella kläder när du vandrar

Oavsett om du är på en vandringstur på sommaren eller vintern så blir det mycket roligare om du har bra och funktionella vandringskläder.

De behöver inte vara dyra men helst i material som andas bra, transporterar bort fukt samt håller dig varm och skyddar mot regn om det behövs.

Vi föredrar kläder i syntetmaterial som är både billigt och har bra funktion, annars fungerar ull- och merinoull bra. Vad du än väljer så undvik bomull eftersom det suger åt sig fukt och torkar långsamt vilket kan göra dig kall.

Läs mer: Bästa vandringsbyxorna

8. Vindjacka

När du är ute så kan vädret skifta kraftigt under dagen, speciellt om du vandrar i fjällen. Vissa väljer att ha med en regnjacka men själva väljer vi istället att vandra i en vindjacka med bra vattenmotstånd.

En regnjacka blir enligt oss alldeles för svettig att gå i, medan en bra vindjacka står emot regn tillräckligt bra.

På vintern kan vi välja en varmare jacka eller så kompletterar vi med en lättvindsdunjacka som man kan ha på sig vid pauser etc. På vintern kan det även vara skönt med ett underställ om det blir kallt.

ryggsäck dagstur

9. Mössa

Oavsett sommar eller vinter och oberoende vart i landet du är kan det vara bra att ha någon form av mössa när du vandrar, i alla fall en tunn.

Du vet inte alltid hur lång turen blir och om det börjar blåsa eller regna kan det växla från varmt till kallt. Visst, är det i södra Sverige under högsommar och några timmar på dagtid en solig dag så kanske du kan skippa den.

10. Handskar

Handskar är som med mössan, väldigt skönt att ha med sig om det skulle bli kallare än förväntat. På vintern är det en självklarhet med handskar när vi vandrar.

En sak som många missar är att det kan vara riktigt skönt med mössa och vantar om man stannar för en paus, även om det känns varmt så länge man är i rörelse.

11. Buff

Om det är kallt eller om du känner dig osäker på vädret kan du packa ner en buff i väskan. Den fungerar perfekt som halsduk, ansiktsskydd och även som kompletterande mössa.

Buffen tar lite plats och går även att använda som förband eller stödbandage om det skulle behövas.

12. Solskydd

Det är aldrig kul att bränna sig och om det är soligt väder bör du alltid smörja in dig med solskydd innan du ger dig ut och eventuellt ha det med dig under dagen.

Om du ska bada på vägen så bör du använda ett vattenfast solskydd och komplettera efter du badat klart.

13. Solglasögon

Om du är ute på tur längs vattnet, i snön eller i stark sol så kan det vara riktigt skönt med ett par solglasögon som sitter bra under vandringen. Att utsättas för starkt ljus kan ge dig huvudvärk etc. och förstöra hela dagen.

14. Tändare/Tändstål

Att komma ha packat ner korv, bröd och tillbehör, gått 5 kilometer fram till ett vindskydd, staplat upp vedträn och sen inse att man har glömt tändaren eller tändstålet är ingen hit.

Se därför till att alltid ha något du kan göra upp eld med nedpackat i din vandringsryggsäck.

mat vandra

15. Kniv

En bra friluftskniv är faktiskt riktigt användbar ute i naturen, speciellt om du ska göra upp eld, men även för att öppna förpackningar eller tälja grillpinnar.

OBS! Kolla alltid vad som gäller angående att ta kvistar, göra upp eld etc. innan du ger dig ut. Ofta finns det färdiga eldplatser att grilla vid. Här kan du se alla Sveriges vindskydd och rastplatser.

16. Bestick (Spork)

För att kunna äta maten (och laga den) behöver du någon form av bestick på vandringen.

Vi själva har bara med oss varsin spork. Den fungerar både att äta soppor och annan mat som pasta med. Dessutom går det att laga mat på stormköket med den.

Anledningen till att vi skippar de vanliga besticken är för att spara plats och vikt.

17. Första hjälpen kit

Att göra ett eget litet första hjälpen-kit kan inte bara rädda dig om oturen är framme utan också göra en potentiellt dålig dag till en magisk dag.

Vi har själva råkat ut för skärsår, huvudvärk och stukade fötter där vi haft hjälp av lite småsaker som.

  • Tryckförband
  • Vävtejp, sporttejp
  • Plåster/Skoskavsplåster
  • Ipren/Alvedon
  • Sårtvätt
  • Myggmedel

18. Toapapper

Ofta finns det toaletter längs vandringlederna du går på men lika ofta saknas det. Om du skulle vara i panik så kan det vara skönt att ha lite toapapper i väskan om du blir tvungen att ”gå på toa i naturen”. Ta ett nedbrytbart och gräv ner det om du använder det.

Ett tips är att rulla ihop lite toapapper och förvara i en fryspåse du tryck ur luften ur, ha det alltid i väskan så du inte glömmer det!

19. Myggmedel

En bra myggspray eller roll-on är ovärderligt om du vandrar uppe i fjällen på sommaren och även inne i myggtäta skogar. Det finns nog inget värre än att sitta maktlös och bli sönderbiten väll efter kväll.

20. Kikare (Ej nödvändigt)

En kikare kan vara grymt kul att ha med, men det är absolut inte nödvändigt.

Då vi tycker en det är värt att ta med en kikare på vandringen är framförallt i fjällen. Det finns massa spännande djur att kolla på där och dessutom är det öppna ytor med bra sikt.

Några djur vi själva sett i fjällen är fjällripa, renar, älgar, fjällräv, fjällhare, kungsörn och fjällemmel.

Är du nybörjare som behöver utrustning för vandring?

Om du ska ut och vandra för första gången och bara ska ut över dagen så behöver du inte köpa massa nya saker direkt, det finns säkert saker du har hemma som fungerar bra.

När det gäller kläder så ta dina sportkläder, de som andas bra. Ta den skönaste ryggsäcken du har som sitter bra, kanske kan du låna någon. Fyll upp en- eller flera petflaskor med vatten, gå igenom listan och se vad du har hemma.

Det behöver inte vara perfekt, det ska bara bli en rolig dag! Om du fastnar och tycker det är roligt så är det värt att investera i bättre saker från någon friluftsbutik med bra utbud, t.ex. Outnorth eller Outdoorexperten.

Bra mat för vandring

Det finns inga regler för vilken mat man ska ha med sig på vandringen men generellt så vill vi göra det så enkelt som möjligt.

Om det också bara handlar om att vara ute en dag så kan man lyxa till det lite extra eftersom det inte spelar lika stor roll hur mycket det väger eller hur stor plats det tar.

Själva fyller vi gärna en mattermos med en varm soppa på vintern och en pastasallad på sommaren. Vi tar med lite bars eller godis t.ex. Snickers och kanske har lite nötter och frukt med oss, eventuellt lite bullar som fika. Ju längre och tuffare tur, ju mer energi gäller.

Frystorkad mat om du ska vandra flera dagar

Om du är ute och vandrar under flera dagar eller på en långvandring bör du skaffa ett bra stormkök så att du kan tillaga frystorkad mat som håller bra och tar lite plats i ryggsäcken.

Det finns faktiskt bra utbud på friluftsmat som smakar gott och det går även att köpa både laktosfri och glutenfri frystorkad mat.

Ett stormkök kan även vara en bra idé på dagsturen eftersom det är väldigt kul att laga mat ute i naturen.

fjällvandring kaffe

Hur skiljer sig packningen vid fjällvandring?

Det som skiljer mest när du vandra i fjällen är vädret. Vädret kan växla snabbt och gå från varmt och soligt till kallt och regn.

Om du ska vandra i Sarek t.ex. så måste du vara beredd på betydligt tuffare väder än i Stockholm.

Det gör att du generellt måste vara inställd på att ha mer kläder med dig. Om du också går många höjdmeter kan det bli betydligt tuffare än i plattare terräng och vandring i lågland.

Vad ska man tänka på vid vandring?

Kolla alltid av kartor och väderrapporter innan du går och se till att vara förberedd. Om du går i fjällterräng eller långt in i skogen kan det vara bra att berätta till någon vart du kommer att gå innan du ger dig av om det skulle hända något.

Se alltid till att ha fulladdad mobil innan du ger dig av och att batteriet inte tar slut. Slå av onödiga appar och sänk skärmstyrkan till noll så räcker batteriet längre, förvara den i innerfickan vid kallt väder.