Primus eller Trangia? (Vad är skillnaden & vilket är bäst?)

Funderar du på om du ska ha ett Primus- eller Trangiakök? De är ju de två stora märkena när det gäller stormkök här i Sverige och du är inte den första som funderar på vilket du ska välja.

Vi velade också mellan de två och tänkte dela med oss av lite tankar och info om vad som skiljer de år i det här inlägget.

Så, ska du välja Primus eller Trangia?

Vill du ha ett spritkök är det Trangia som gäller eftersom Primus inte tillverkar spritkök. Vill du däremot ha ett kompakt och litet stormkök är Primus ett bättre val.

Läs mer så går vi igenom skillnaderna och vilket du ska välja beroende på vad du är ute efter.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

trangia eller primus

Vanliga åsikter – Primus vs Trangia

Det är lätt att man bara går på sina egna åsikter när man skriver ett sånt här inlägg.

Därför har vi frågat andra vad de tycker, men även läst på forum och recensioner för att få en bild av de generella åsikterna om Primus- och Trangias friluftskök.

Fördelar med Primus friluftskök

  • Kompakta
  • Lätta
  • Effektiva med snabb koktid

Fördelar med Trangias friluftskök

  • Pålitliga & bra kvalitet
  • Bra för laga ”riktig” mat
  • Lätt att modifiera med tillbehör eller byta brännare
  • Stabila & lätta att använda

Litet & smidigt kök – Primus vs Trangia

Om du ska ha ett litet och smidigt friluftskök för ensamvandringar skulle vi rekommendera Primus. Det finns flera olika varianter men ett komplett och lätt kök är Primus Lite Stove System.

Det väger bara 350 gram och är extremt litet. Det gör att det packar litet i ryggsäcken och är perfekt om du är själv ute och vandrar och ska värma vatten till frystorkat eller vatten för en kopp kaffe.

Om du vill att det ska ta ännu mindre plats kan du köpa endast en gasbrännare, t.ex. Primus Essential Trail Stove. Men då kommer du bli tvungen att komplettera med kokkärl och den blir svårare att packa.

Dessutom får du ingen typ av vindskydd, vilket påverkar koktiden om det blåser. Vi föredrar ett komplett kök som packare litet.

Trangias minsta stormkök väger 190 gram mer än Primus Lite stove System

Trangias lättaste kök 27-1 UL väger 690 gram och är därför tyngre. Det är även större och tar mer plats i ryggsäcken än Primus variant. Däremot är det billigt, bara dryga 500-lappen!

Om du däremot vill ha ett litet spritkök är 27-1 UL däremot det bästa alternativet eftersom Primus inte gör några spritkök. Det har också inbyggt vindskydd vilket inte köken från Primus som vi nämnt ovanför har.

Spritkök kan vara bekvämare på korta dagsturer och du slipper gasbehållare vilket i sig kan göra köket lättare eftersom du enkelt kan ta med exakt så mycket sprit som behövs just för den måltid du ska laga.

Stort friluftskök – Trangia vs Primus

Om du letar ett stort stormkök har Trangia några av de populäraste friluftsköken hos många. Även vi har ett Trangia 25-2 UL som är ett av de största köken från Trangia. Det fungerar för 3-4 personer och du får med en kaffepanna.

Även Primus har kök för fler personer men inte lika stort utbud som Trangia. Vår uppfattning är att de flesta som söker ett större stormkök för att ha med sig på vandring väljer Trangia över Primus, men båda märkena är väldigt populära.

Om du vill ha ett Primuskök för 3-4 personer ska du kolla in Primus essential Stove Tech.

Tillbehör till Trangia- och Primuskök

Vi tycker att det är bra om det går att köpa reservdelar eller tillbehör om man vill bygga på sitt kök.

Om vi kollar runt i olika friluftsbutiker och webbutiker så finns det generellt sätt ett mycket större utbud av tillbehör och reservdelar till Trangia än Primusköken.

Det finns en del tillbehör till Primus, men helt enkelt inte lika mycket. Däremot finns det väldigt bra utbud av reservdelar och tillbehör till primusköken på Primus egna hemsida.

Trangiaköken är också byggda för att enkelt kunna anpassas. Du kan t.ex. göra om ditt spritkök till ett gaskök genom att bara köpa ny brännare. Du kan även köpa till kokkärl och stekpannor i flera storlekar.

Material

Materialen i Trangias och Primus kök är hyffsat likvärdiga.

Primus kök görs generellt sett i non-stick och hårdanodiserad aluminium.

Trangias kök finns i non-stick och hårdanodiserad aluminium, men även i ultralight aluminium och duosal. Läs mer om materialen stormköken tillverkas i på Trangias hemsida.

Pris – Skillnad mellan Primus & Trangia

När det gäller priset är Trangias spritkök billigare än Primusköken i gas, såklart. Men jämför vi Trangias gaskök mot Primus likvärdiga gaskök är de i ungefär samma prisklass.

Att jämföra spritkök med gaskök blir inte rättvist eftersom gasbrännarna är mycket dyrare. Som sagt, i övrigt hyffsat likvärdig i pris.

En fördel man kan se med Trangia när det gäller priset är möjligheterna att modifiera köket. T.ex. köpa till en kaffepanna som passar, byta brännare etc.

Sammanfattning – Välja Primus eller Trangia?

För att sammanfatta det hela kan vi säga att om du är ute efter det absolut minsta och lättaste köket så har Primus mer att erbjuda.

Var dock medveten om att de extremt lätta köken som t.ex. Primus Lite Stove System mer är till för att värma vatten till din frystorkade rätt, eller koka kaffe och inte för matlagning.

Om du ska laga mat ”på riktigt” eller är fler personer så kommer du hitta fler alternativ och bättre möjligheter att modifiera ditt kök hos Trangia. Dessutom har du möjlighet att använda både gas- och spritbrännare i alla deras kök till skillnad mot i Primus friluftkök.

Att hitta det bästa friluftsköket handlar mest om att veta vad du är ute efter – så att du får ett kök som passar bra för det ju DU ska använda det till.

Hoppas att det här inlägget kunde hjälpa till lite i dina funderaingar mellan Primus och Trangia. Kolla även in andra märken som Optimus, Jetboil, MSR och GSI Outdoors.

1 svar på ”Primus eller Trangia? (Vad är skillnaden & vilket är bäst?)”

  1. Hej!

    Bra jämförelse men Trangia har även mindre varianter av kök som är kompatibla med brännare för sprit, gas och gel eller tabletter. Väljer man då Trangia Triangeln med spritbrännare blir det ett väldigt kompakt kitt som går att ha i byxfickan. Kompletterar man med ett kokkärl som exempelvis den lilla matdosan så kan man ha både Triangeln, spritbrännaren, Multidisk och en T-Spoon som spänner fast brännaren så den inte skramlar runt i matdosan och det finns ändå lite plats över för en disksvamp, tändare/tändstål och en minimal flaska för bränsle.
    Om man tycker det är för låg effekt på spritbrännaren går det att använda gas Tämnaren men då rymms den inte i matdosan riktigt. Och vill man inte använda sprit går det att använda gelbrännare med metatabletter eller liknande och få ännu mer plats över i matdosan med alla grejor.
    Allt är beroende på person och anpassningsbart efter don och behov.

Kommentarer är stängda.