17 saker att göra i Geiranger (Norge) – Stor guide

I Geiranger i Norge finns det massor av saker att se och göra, du kan paddla kanot, vandra och titta på vattenfall. Det är en av de vackraste platserna vi har besökt och om vädret är bra så kommer du att förstå varför redan innan du åker ner för den slingriga bilvägen mot Geirangerfjorden.

Av alla saker som går att göra i Geringer så är De Sju Systrarna, Dalsnibba, och en båttur på Geirangerfjorden ett måste. Det finns mycket mer saker att göra här och vi ska ta upp våra bästa tips i den här reseguiden, så läs vidare!

Saker att se och göra i Geiranger

Vi älskar som sagt verkligen Geiranger och det är ett otroligt vackert ställe. Det enda som kan ställa till det (som i resten av Norge) är vädret. Har du tur med vädret så kommer alla de sakerna vi nämner här nedanför att vara magiska upplevelser.

1. Geirangerfjorden

Om du åker till Geiranger så kommer du inte att missa Geirangerfjorden. När du väl står nere vid fjorden så är det otroligt vackert och du är omsluten av höga berg och vattenfall.

Det är lite som ett sagoland vid bra väder och det är inte konstigt att Geirangerfjorden är med på Unescos världsarvslista.

Vi slogs faktiskt av hur många vattenfall det var, de är i olika storlekar och det är svårt att räkna dem på två händer. Det går till och med en fors med vattenfall rakt ner genom byn som man kan vandra längs med.

2. Hyra motorbåt i Geiranger

att göra i geiranger hyra motorbåt
hyra båt geiranger

Något som vi verkligen kan rekommendera om du är i Geiranger är att hyra en liten motorbåt och ge dig ut på fjorden. Vi gjorde det när vi var i geiranger och det var en av de bästa upplevelserna på resan.

Att hyra en båt i Geiranger är faktiskt ganska billigt och kostar från 600kr för 2 timmar. Det finns båtar i olika storlekar så det är inte svårt att hitta något som passar. Den båten vi hyrde hade även fungerat bra för 4 personer.

Bara 15 minuters båtfärd från byn kommer man till vattenfallet Sju Systrar och vattenfallet friaren.

Något som kan vara bra att tänka på är att en motorbåt går betydligt fortare om den planar. Beroende på hur många ni är i båten kan det krävas olika styrka på motorn för att plana. Ett tips är därför att fråga båtuthyraren om en motorstyrka och båt som räcker till.

Det finns regler på att man inte får åka närmare än 50 meter från land just på grund av vattenfallen som rinner rakt ner i fjorden. Känslan att sitta i en liten båt där är mäktig!

Billigaste stället att hyra motorbåt på i Geiranger

Vi hyrde vår båt på Geirangerfjorden Feriesenter och av vad vi hittade så hade de bäst priser och bra båtar. Här nedanför kan du se priserna för att hyra motorbåt hos Geiranger Ferisenter.

hyra båt geiranger priser

Ett till ställe som hyr ut motorbåtar

Du kan även hyra motorbåt på Grande hytteutleige og camping. Priserna är lite dyrare där, du ser priserna för att hyra motorbåt på Grande hytteutleige og camping här nedanför.

hyra motorbår norge

3. Paddla kanot eller kajak i Geirangerfjorden

att göra i geiranger hyra kajak

Du kan självklart hyra en kanot istället för en motorbåt men tänk på att avstånden är ganska långa. Det gör att det tar betydligt längre tid att ta sig till t.ex. vattenfallen.

Att hyra kanot är billigare men faktiskt inte så mycket billigare att vi tycker det är värt det. Du behöver som sagt paddla en bit för att hinna se något så räkna med minst fyra gånger så lång tid och om det blåser kan det bli jobbigt.

Priser för att hyra kanot och kajak i Geiranger

Att hyra en kajak i Geiranger kostar från 300 norska kronor och uppåt. Du kan se exakta priser på vad det kostar hos Grande hytteutleige og camping här nedanför.

4. Vattenfallet De Sju Systrarna (Seven Sisters)

sju systrarna geiranger

Vattenfallet De Sju Systrar ligger en bit ut i Geirangerfjorden och hit kan du enkelt ta dig med en hyrd motorbåt eller kanot.

När vi var här hyrde vi en liten motorbåt och kunde komma riktigt nära vattenfallen som störtade ner i fjorden.

sju systrarna geirangerfjorden

De Sju Systrar har fått namnen efter att vattnet delar upp sig i sju olika forsar som sägs likna håret på sju systrar.

Fallhöjden på De Sju Systrarna är imponerande 250m högt så det är enormt om man till och med jämför med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär som bara mäter 93 meters fri fallhöjd.

5. Vattenfallet Friaren

På andra sidan fjorden finns vattenfallet friaren som är minst lika mäktigt som De Sju systrarna. De ligger mitt emot varandra så om du befinner dig på en båt i mitten på fjorden kommer du att vara helt omringad av vattenfall.

Tänk som sagt på att inte åka för nära vattenfallen eftersom de störtar rakt ner i fjorden med en enorm kraft.

6. Dalsnibba (Mount Dalsnibba)

dalsnibba geiranger

När vi skulle åka till Geirangerfjorden så råkade vi faktiskt av misstag åka upp på Dalsnibba när vi tog höger in på Nibbevägen istället för väster ner mot fjorden.

Just då var vi lite irriterade eftersom vägen upp med bil är extremt brant, trång och slingrig. Det tar med andra ord ett tag att åka upp för de massa höjdmetrarna.

dalsnibba norge

När vi väl kom upp så var vi dock glada att vi åkte fel eftersom utsikten är något av det vackraste vi sett. Uppe på Dalsnibba som ligger 1500 meter över havet har man panoramautsikt över hela Geirangerfjorden och alla bergstoppar som försvinner i horisonten.

Att åka upp till Dalsnibba kostar kring 100kr men det är lätt värt det. Det är otroligt fint och det ligger till och med snö upp på toppen mitt i sommaren.

7. Djupvatnet (Djupvattnet)

djupvattnet norge

Djupvattnet är en riktigt fin sjö som ligger vid foten av Dalsnibba. Om du kommer med bil till Geiranger från Svenska sidan så kommer du att åka förbi Djupvattnet och ha det på vänster sida innan du åker ner för Geirangervägen.

saker att göra i geiranger djupvattnet

Vattnet är iskallt och även på sommaren brukar det ligga snö längs kanten på vissa ställen. I sjön är vattnet helt kristallklart och på avstånd är det turkost.

8. Tälta i Geiranger

tälta i geiranger

Om du vill uppleva naturen på bästa sätt i Geiranger så ska du passa på att tälta här. Förhoppningsvis har du tur med vädret och då blir det en riktigt mysig upplevelse.

Geiranger Camping har första parkett mot fjorden och du kan praktiskt taget sova några meter från vattenlinjen om du får en bra plats.

Det kostar drygt 300kr per natt för en tältplats här och lite dyrare för en husbilsplats. Under högsäsong juli-augusti kan det blir fullt fort så ett tips är att anlända tidigt på dagen. Det blir extra viktigt om du tältar eftersom det inte går att boka tältplats.

9. Bada i Geirangerfjorden

bada i vid forsen

Att bada i Norge är kallt, väldigt kallt. Men det är värt det och något du absolut måste göra om du är i Geiranger. Vattnet är helt klart, turkost och iskallt.

Om du badar precis vid slutet av forsen som går ut i Geirangerfjorden så badar du bokstavligt talat i glaciärvatten som kommer från de snöklädda bergstopparna.

När vi var i Geiranger badade vi flera gånger och det är en speciell och mäktigt känsla att bada i det kalla vattnet samtidigt som man omges av alla berg och vattenfall.

Skaffa en bra resehandduk till din resa så slipper du handdukar som aldrig torkar. Läs mer! Bästa resehandukarna!

10. Guidad elbilstur

Från geiranger går det guidade turer där man åker i en egen liten elbil. Bilarna rymmer två personer och har inga rutor på sidorna så ta med en jacka.

Elbilsturerna kostar från 800 norska kronor och den kortaste turen går till utsiktspunkten Flydalsjuvet. Det finns även turer till bland annat De Sju Systrarna och ända upp till Dalsnibba.

Här nedanför ser du priserna för att åka på en elbilstur. Tänk på att bilarna rymmer två personer och priset är per bil. Du kan läsa mer om de små elbilarna på Geringerfjord.no.

11. Geirangervägen – Fylkevei 63

Geirangervägen som går uppe från Dalsnibbas basstation ner till Geirangerfjorden anses av många vara en del av Norges vackraste bilsträcka. Vi kan faktiskt inte annat än att hålla med.

Vägen ner mot fjorden är slingring, med skarpa kurvor och ganska brant. Här och var passerar du små vattenfall och nästan hela tiden har du utsikt över fjorden och alla berg och större vattenfall.

Det är verkligen en upplevelse att åka ner för Geirangervägen och om du inte är en väldigt van bilförare så kommer det kännas skönt när du väl tagit dig ner i dalen.

12. Forsvandring

Om du bor på Campingen eller hotellet i Geiranger så kommer du att bo precis vid slutet av forsen och vattenfallen som rinner ner genom byn.

Det går att följa forsen hela vägen upp och de har byggt trappor så att det är lätt att promenera där. Det är en mäktig känsla och bra tryck i forsen och på några platser finns det platåer att gå ut på med vattnet under sig.

13. Storfossens vattenfall

Storfossen mynnar ut mitt genom Geirangers by ut i fjorden. Trots att Storfossens vattenfall är ganska blygsamma i jämförelse med många andra vattenfall i närheten är det ändå coolt eftersom man kan komma så nära tack vara vandringssträckan de har byggt.

14. Vandra i Geiranger

vandra i bergen i norge

Om vi ska vara helt ärliga så behöver du faktiskt inte planera så mycket för att ha en grym upplevelse i Geiranger. Om bara vädret är på din sida räcker det långt med att bara vandra spontant och insupa den vackra naturen.

Ta på dig ett par skor och ladda ryggsäcken för en bra vandringstur. Packa ner en termos med kaffe och ge dig ut på vandring! Om du vill ha förslag på vandringsleder kan du besöka ut.no där de listar flera vandringsleder i Geiranger.

15. Geirangers kyrka

En bit upp från byn ligger Geirangers kyrka, det är nog svårt att hitta en finare plats för en kyrka. Kyrkan är åttakantig vilket är vanligt bland norska kyrkor.

16. Flydalsjuvet

Flydalsjuvet är en utsiktspunkt en bra bit upp på Geirangervägen. Om du åker bilen upp för vägen så kommer du att åka förbi här.

Det går att stanna med bilen och kliva ur för att titta på den magiska utsikten ner över byn och fjorden.

17. Örnsvengen/Eagleroad

Örnsvengen är en riktigt brant väg i och ligger en bit efter att du passerat byn i Geiranger. Den sträcker sig 620 höjdmeter och genom 11 hårnålskurvor.

När du kommer högst upp så kommer du till själva Örnsvängen, namnet har den fått efter att många örnar höll till där tidigare. Från toppen har du utsikt över Geiranger, Geirangerfjorden och vattenfallet De Sju Systrarna.

18. Norsk Fjordsenter

norsk fjordsenter karta

Vill du veta allt om fjordarna och dess historia ska du besöka Norsk Fjordsenter. Du hittar dit genom att gå upp längs forspromenaden rakt bakom byn.

På vägen kommer du att passera ett antal mindre men kraftiga vattenfall och få en fin utsikt ner över fjorden.

Om du är sugen på mer saker att göra i norden kan du kolla in vårat inlägg med saker att göra i Köpenhamn.

Boende i Geiranger

Det finns flera sorters boende i Geiranger och du kan bo både på hotell, i stuga, husbil, husvagn eller tält.

Själva valde vi att tälta när vi var där, mest av ekonomiska själ men vi tycker även att det är mysigt. Det bästa är att det finns prisklasser för alla så kolla in tipsen nedanför om boende.

Bo på Hotell i Geiranger

Det finns egentligen bara två stycken rena hotell nere vid Geirangerfjorden och det är Hotel Geiranger och Hotel Union Geiranger.

Som allt annat i Norge och speciellt i Geiranger är det dyrt att bo här, du får räkna med att betala kring 2200kr per rum och natt.

Hyra stuga i Geiranger

Det finns ett flertal ställen som hyr ut stugor i Geiranger och här nedanför har du två stycken ställen att hyra en stuga på.

Grande hytteutleige og camping

Grande hytteutleige og camping har stugor i olika storlekar med sängplatser för 4-6 personer. Stugorna är belägna vackert vid kanten på fjorden vid Örnsvengens fot, 2km från Geiranger by.

Geirangerfjorden feriesenter

Geirangerfjorden Feriesenter hyr ut stugor i storlekar från 22m2-55m2 för 4-6 personer. Alla stugor förutom de små på 22m2 har TV med Norska, Tyska och Engelska kanaler.

Det är fritt wifi, sängkläder och alla stugor har terass med utemöbler.

Bo på Camping i Geiranger

campa i norge

Det finns några campingplatser i Geiranger och här tänkte vi ta upp tre bra campingar. En fördel med att bo på camping är att förutom att det är billigt även väldigt mysigt.

Vi rekommenderar att packa med ett stormkök så kan du göra riktigt trevliga middagar, i bilden ovanför håller vi på att tillaga en pasta tillsammans med ett glas vitt vin och en utsikt över Geirangerfjorden.

Här nedanför går vi igenom det du behöver veta för att campa i Geiranger.

Geiranger Camping

Geiranger Camping är enligt oss en riktigt bra camping med det bästa läget i Geiranger. Här finns platser för husbil med el, utan el och tältplatser.

Campingen ligger väldigt mysigt till med fjorden rakt framför och forsen mynnar ner rakt genom campingområdet. Du kan alltså välja att sova med panoramautsikt över bergen, vattenfallen och fjorden samtidigt som du kan somna till det porlande ljudet av forsen.

Det finns trådlöst internet och en reception med kiosk men det ligger också en matbutik väldigt nära (200m). Du kan även hyra roddbåt på Geiranger camping.

OBS! Tänk på att det inte går att boka tältplatser i förväg så det kan vara bra att komma tidigt på morgonen för att få en bra tältplats. Här nedanför har du priserna för campingplatser.

priser campa geiranger
Screenshot från Geiranger campings hemsida.

Grande Hytteutleige og Camping

Det här är en camping som ligger en bit bort från byn men riktigt mysigt vid fjorden. De hyr ut både stugor och har campingplatser för husvagn, husbil och tält.

Se vad det kostar med campingplats här nedanför.

Screenshot från Grande Hytteutleige og campings hemsida.

Geirangerfjorden Feriesenter

Geirangerfjorden Feriesenter ligger riktigt fint till vid foten av Örnsvengen. Här kan du hyra stuga, bo med husbil eller husvagn samt tälta.

Tänk på att det snabbt blir fullbokat på sommaren och de har inte så många tältplatser här. Här nedanför har du priserna för campingplatserna.

campa Norge priser
Screenshot från Geirangerfjorden Feriesenters hemsida.

Hur tar man sig till Geiranger?

Du kan faktiskt ta dig till Geiranger med både Flyg, Tåg, Buss, Båt, cykel och bil men du kommer att behöva kombinera lite för att det ska fungera.

Det helt klart enklaste och mest fria är att ta bilen till Geiranger, då kan du dessutom göra flera stopp på vägen.

Flyga

Om du ska flyga till Geiranger kommer du oavsett att behöva åka buss eller båt för att ta dig hela vägen fram. För att ta dig så nära som möjligt flyger du till Bergen, Oslo eller Trondheim.

Åka tåg

Du kan också åka tåg en sträcka från Trondheim och Oslo. Du åker då till Åndalsnes där du byter till buss den sista biten.

Åka båt

Under sommaren kan du ta Hurtigruten från Bergen till Geiranger.

Åka buss

Du kan ta dig med buss till Geiranger och det går dagliga turer från Oslo, Bergen och Trondheim.

Åka bil

Fördelen med bil är ju som sagt att du kan ta dig till Geiranger hur och när du vill. Vi rekommenderar verkligen att ta bilen hit eftersom det finns så otroligt många avstickare på vägen att se.

Det finns mycket mer information om hur du tar dig till Geiranger på Fjordnorway.

Bra saker att ha med sig till Geiranger

Övriga frågor angående Geiranger

Vad kostar det att äta i Geiranger?

Det är dyrt att äta i Geiranger. Om du vill äta en kebab eller hamburgare får du räkna med att betala kring 200 svenska kronor.

Om du vill äta på restaurang på kvällen så räkna med att få betala kring 250-400kr för en varmrätt beroende på vad och vart du äter. En efterrätt går inte sällan på 150kr.

Vad kostar en öl i Geiranger?

Alkohol är riktigt dyrt i Geiranger så passa på att köpa med dig öl och vin om du ska stanna en längre tid här.

En öl i butiken (4%) kostar kring 40-50kr och om du vill dricka en öl på restaurang så räkna med att få betala närmare hundralappen.

Finns det matbutiker i Geiranger?

Ja det finns några matbutiker i Geiranger men det är väldigt dyrt. Det mesta går att köpa men vår erfarenhet var att utbudet på färskvaror och kött inte var jättebra under högsäsong.

Räkna med att betala minst det dubbla mot vad du skulle betala hemma i Sverige, i vissa fall ännu mer.

Hur djup är Geirangerfjorden?

Geirangerfjorden är 260 meter djup där den är som djupast.

Hur höga berg finns det i Geiranger?

De berg som ligger runt fjorden är som högst 1600 meter höga.

Hoppas att du fick nytta av något av våra tips!