Vilken är Sveriges bästa skidort? Det är en svår fråga och det beror ju såklart på vad du är ute efter. Det finns så många faktorer att det är svårt att säga vilken som är den bästa anläggningen i Sverige.
Söker du långa nedfarter-, möjligheter till offpist-, bra och enkel skidsemester med barnen, eller kanske ett bra nattliv?
I den här artikeln kommer vi att gå igenom Sveriges bästa skidorter utefter våra egna erfarenheter. Vilken skidort som är bäst för dig beror helt enkelt på vad du är ute efter. Vi ska försöka förklara hur vi kom fram till vinnarna…
De bästa skidorterna i Sverige 2021 är Åre, Sälen, Idre Fjäll, Riksgränsen, Funäsdalen, Vemdalen och Romme Alpin.
Placering | Skidort | Motivering |
---|---|---|
1 | Åre | Sveriges största skidort med allt man kan tänkas behöva + grym skidåkning! |
2 | Sälen | Perfekt om du har barn och vill ha en bekväm skidsemester där allt finns tillgängligt! |
3 | Idre Fjäll | Skidorten med det finaste ljuset och allt samlat på ett ställe! |
4 | Riksgränsen | Grymt offpist-paradis i ute ingenmansland! |
5 | Funäsdalen | Den lilla skidorten med den mysiga byn, åk hit om du vill ha myskänsla blandad med bra preparerade pister! |
6 | Vemdalen | Ett perfekt skidresemål för barnfamiljen som samtidigt vill ha åkning som passar för familjens övriga medlemmar! |
7 | Romme Alpin | Det absolut bästa valet för alla Stockholmare som inte vill- eller hinner åka så långt bort! |
Inläggets innehåll
1. Åre – Sveriges bästa skidort
Åreskutan, tillsammans med Tegefjäll, Duved och Björnen är Sveriges största, och enligt många – Sveriges bästa skidort. Skidåkningen här är varierande med många branta och långa backar.
Åreskutan erbjuder fantastisk utsikt över de omgivande bergen och ofta har du moln under dig. Skidliftarna är riktigt snabba i Åre vilket gör det möjligt att få in många och långa åk på en dag.
Åre kan stoltsera med både Sveriges högsta fallhöjd (890) meter och högst belägna åkhöjd (1274) meter över havet.
Skidåkning i Åre
Med 102 nedfarter, 42 liftar samt långa och varierande längdspår, tillsammans med ett genomsnittligt årligt snöfall på 13 meter, är Åreskutan en av Sveriges populäraste skidorter – och Sveriges och Skandinaviens största!
Dessutom finns Sveriges längsta skidbacke i Åre – Skidbacken långsvängen.
Här erbjuds skidåkning för alla nivåer, även om det anses vara en bra skidort för avancerade skidåkare. Vårat egna favoritområde är Ullådalen, mest för att det är så lugnt och fridfullt där i kombination med långa carving-vänliga backar.
Både Åre/Björnen och Duved/Tegefjäll drivs av Skistar, det innebär att du kan åka skidbuss mellan alla anläggningarna gratis på ditt liftkort.
Om du vill topptura rekommenderar vi att du tar med turskidorna och hudar alternativt snöskorna. Det finns väldigt många ställen att topptura på, både i Åre- men även runt om i närheten.
Mat & nöje i åre
Åre har också har också bra faciliteter och boende, med gott om restauranger och barer i byn. På det sättet är Åre unikt, det finns ingen annan skidort med så många restauranger och barer som Åre.
En sak som vi själva gillar med Åre är att du praktiskt taget kan åka ner hela vägen in i byn. De brukar ha en snölagd väg hela vägen ner till Åre torg – vilket innebär att du kan åka rakt in på en afterski, slänga av dig skidjackan och slå dig ner och beställa en kall öl.
Det bästa med skidorten Åre
- Sveriges största skidanläggning, väldigt många backar att välja på samt har snabba och många liftar. Dessutom kan finns det väldigt bra längdskidåkning i Åre.
- Stort utbud på restauranger och barer
- Bra offpist vid snöfall
- Går nästan alltid att hitta backar med mindre folk när det är fullt, t.ex. i Tegefjäll och björnen
- Bra längdskidåkning
- Enkelt att ta sig hit, Åre är en av de enklaste skidorterna att ta sig till med tåg eftersom tågstationen ligger mitt i byn vid backarna
- Bra barn område
- Bra snowpark
Mindre bra saker i Åre
- Det är extremt populärt vilket gör att det kan vara väldigt mycket folk vid högsäsong
- Dyrt – Priserna på mat, dryck och liftkort är höga
- Eftersom de flesta bor kring Åre by kan det vara mycket folk i backarna kring byn och långa liftköer vid högsäsong
- Eftersom skidsystemet är så stort kan det ta ett tag att ta sig från ena sidan lifts-systemet till den andra. Även med skidbussarna är det en bit mellan t.ex. Duved och Björnen.
- Enligt oss är det synd att Åre är uppdelad i två sammansatta anläggningar, Åreskutan/Björnen och Duved/Tegefjäll. Du kan alltså inte åka skidor mellan systemen utan måste ta skidbuss eller åka bil mellan dom.
- Åre ligger ganska långt upp, vilket gör att restiden blir lång för de flesta i jämförelse med t.ex. Sälen
- Högzons-området är ofta stängt p.g.a. starka vindar
Sammanfattning av Åre
Åre är i Svenska mått en enorm skidanläggning som p.g.a. sin popularitet kan bli ganska trång under högsäsong. Med många backar, fina vyer och bra faciliteter är Åre utan tvekan en av Sveriges bästa skidorter.
Och lätt den mest kompletta skidorten om vi ser till infrastruktur och aktiviteter utanför backen.
Du har över 80 backar att välja på och bra kvällsliv kring Åre torg. Där hittar du restauranger, barer, diskotek och nattklubbar som har öppet till sent på natten.
Om du söker mer lugn eller en skidsemester med barnen rekommenderar vi Björnen, Duved eller Tegefjäll. Där är det ofta kortare liftköer och inte lika mycket folk.
Läs mer: Kan man åka skidor mellan Duved och Åre?
2. Sälen – Sveriges näst bästa skidort
Skidorten Sälen ligger precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, med Ljusdal i söder och Idre en bit norröver. Det ligger endast en timme från den Norska skidanläggningen Trysil.
Sälen har varit ett av de mest populära familjedestinationerna i Sverige sedan det började fungera som skidort 1938. Om vi skulle räkna alla Sälens backar tillsammans (168st) skulle det vara Sveriges största anläggning – Större än Åre!
Här hittar du inte bara utförsåkning utan det finns även många och bra längdskidspår i Sälen.
Men Sälen delas upp i 3 områden och blir därför mindre än Åre. De 3 områdena är:
- Skistar Sälen (Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället)
- Stöten
- Kläppen
Skistars anläggningar åker du enkelt mellan med antingen transportlift eller skidbuss – gratis med ditt skipass.
Sälens 6 olika skidanläggningar
- Lindvallen är en skidanläggning med 42 pister och 36 liftar. Lindvallen är populärt bland barnfamiljer eftersom backarna inte är särskilt branta och det finns en stor snöpark. Det finns också många kostnadsfria aktiviteter för barn på vintern, t.ex. pulkaåkning, skridskoåkning och längdskidåkning.
- Högfjället är ett mindre skidområde med 9 backar och 14 liftar. Det finns också en snowpark, men den är inte lika stor som i Lindvallen. Högfjället lockar många undomar under högsäsong med fest på klassiska Högfjällshotellet.
- Tandådalen är en av Sveriges populäraste skidanläggningar med 26 backar och 22 liftar. Storleken och variationen gör att den passar bra även för dig som är mer erfaren. Här finns dessutom en stor snowpark med blå, röd och svart linje – med hopp, rails och boxar.
- Hundfjället är ett område med en del branta backar (bland annat Sveriges näst brantaste backe: Väggen) men även många enklare långa nedfarter. Det finns 18 liftar och 23 pister, bland annat ”Trollskogen” som är ett roligt barnområde som slingrar sig genom skogen. Du kan också hitta en hel del bra offpist i Hundfjället.
- Stöten – Den lugnare sidan av Sälen. Stöten ett av två områden i Sälen som inte ägs av Skistar. Bar för att det är lite lugnare här betyder det inte att det är litet – här finns hela 47 backar! Det finns även bra offpist-möjligheter, samt många hopp, rails och boxar i sina stora snowpark. Stöten har många familjevänliga backar, men erbjuder även en del utmanande terräng för vana skidåkare.
- Kläppen är ytterligare ett område i Sälen som inte tillhör Skistar. Det växer Kläppen har redan en grymt populär snowpark med hopp, rails och boxar där många proffs brukar träna. En unik sak med Kläppen är att de har en modern gondollift – De är en av endast 3 anläggningar i Sverige som har en kopplad gondollift, de andra är Åre och Funäsdalen
Det bästa med skidorten Sälen
- Det stora utbudet av backar i alla svårighetsgrader
- Stor snowpark i Tandådalen med många rails, boxar och hopp
- Många offpist-möjligheter när det snöar, framförallt i Hundfjället – men även i Tandådalen och Stöten
- Lätt att ta sig till för utländska skidåkare eftersom Sälen ligger på gränsen mellan Sverige och Norge. Du kan alltså besöka Sälen och sedan lätt korsa gränsen för att köra några dagar i Trysil
- Barnvänligt – Sälen är bra anpassat för barn med bland annat skidskolor för alla åldrar, badhallen Experium i Lindvallen, Trollskogen i Hundfjället och alla restauranger etc.
- Ligger hyffsat nära om du bor i t.ex. Göteborg och Stockholm, runt 5 timmar med bil.
- Om du söker en skidort med camping så finns det en populär Camping i anslutning till backarna i Tandådalen.
Mindre bra saker i Sälen
- Ibland är det väldigt mycket folk i Sälen, speciellt under sport- och påsklov – det gör att det kan bli mycket folk i backarna och långa liftköer
- Vi har själva upplevt dåligt med snö här tidigt på säsongen då vissa områden inte har den bästa ”snökanons-kapaciteten”, vilket gjort att många backar varit stängda
- Inte den högsta fallhöjden – Det gör att åken tenderar att bli ganska korta, speciellt om du är en mer avancerad åkare som gillar att åka fort
Sammanfattning av Sälen
Sälen är en av Sveriges mest utvecklade skidort. Här finns ett brett utbud av backar som passar alla nivåer av skidåkare. Nu har man även fått en egen flygplats.
Sälen är idealisk för barnfamiljer, eftersom det finns många familjevänliga aktiviteter under vintern som skidlektioner, bad, aktivitetshall, längdskidåkning osv.
Populariteten innebär att det kan vara väldigt mycket folk här under sport- och påskhelgerna, så om du kan välja en annan vecka är det att föredra.
Sälen är en som sagt ett ställe som du kan åka till oavsett vad du söker för skidåkning, men särskilt bra för barnfamiljer som vill ha en trevlig och enkel skidsemester.
3. Idre fjäll – Sveriges tredje bästa skidort
Idre Fjäll ligger i norra Dalarna strax öster om den norska gränsen och är känd för sin fantastiska natur och sitt fina ljus. Vi älskar verkligen Idres fina natur och har varit har flera gånger!
Dessutom är det fullt av renar här!
Idre Fjäll har ett mindre utbud av backar än Sälen eftersom det bara är ett ”eget” skidområde och inte flera sammankopplade anläggningar som Sälen. Däremot är kan Idre stoltsera med Sveriges brantaste skidbacke (chocken) och hela 40 liftar och 45 nedfarter.
Om vi däremot slår ihop Idre med närliggande Himmelfjäll och Fjätervålen kommer vi upp i hela 77 nedfarter. Du måste dock ta bilen från Idre för att ta dig till dessa anläggningar.
Skidåkningen i Idre Fjäll
Idre Fjälls backar sträcker sig från lätta nybörjarbackar till mer avancerad utförsåkning, men eftersom berget är mindre utspritt än andra skidorter behöver du inte ta alltför många liftar mellan backarna. Och det stora antalet liftar innebär att det sällan är jättelånga köer.
Idre Fjäll har också en fin snowpark med områden för nybörjare och avancerade där du kan öva trick på rails, boxar osv. Det finns också en halfpipe och ett fun jump att öva nya trick på.
Det bästa med skidorten Idre Fjäll
- Den vackra naturen och fina ljuset
- Liten och mysig – backarna ligger nära varandra så det är lätt att åka skidor till nästa backe utan att ta en lift
- Idre Fjäll är känt för att ha Sveriges brantaste skidbacke (chocken) vilket gör att du verkligen kan utmana dig själv om du vill och pricka av en punkt i din bucketlist när du är här
- Du har en fantastisk utsikt från toppen av berget där du kan se hela vägen till Norge. Du har även fin utsikt över Nipfjället och Städjan och ner över byn i Idre som ligger i en liten dal nedanför. Vi tycker att det ger ett väldigt häftigt perspektiv!
- Idre Fjälls fantastiska faciliteter – Det finns ett bra utbud av butiker, restauranger och andra aktiviteter vid torget/centrum. Du hittar olika typer av hotell, bland annat Pernilla Wiberg Hotell, en campingplats och semesterstugor.
- En av Sveriges bästa skidorter för familjer då backarna är snälla, de har bra skidskola samt att det finns badhall och andra aktiviteter för barn utanför själva skidåkningen
- Idre öppnar ofta tidigt på säsongen eftersom de sparar snö, ofta kan du börja åka i en eller ett par backar här redan i november och åka längdskidor i Idre redan i början av oktober.
Mindre bra saker med Idre
- Det är inte optimalt att ta sig hit utan bil, det går att åka kommunalt till Idre by men annars är det med skidbuss som endast avgår från vissa städer
- Utbudet på restauranger och nattliv är väldigt begränsat, vissa personer kan kanske därför tycka att det är lite tråkigt
- Det kan blåsa en del på toppen eftersom den ligger ovanför trädgränsen – exponerat för vind
Sammanfattning av Idre Fjäll
Idre är en vacker plats med ett fantastiskt landskap, särskilt under vintern eftersom du kan få uppleva ett väldigt speciellt ljus här – ofta lite guld/rosa-aktigt
Här finns Sveriges brantaste backe – chocken – så om du letar efter en utmaning är det här stället för dig! Här erbjudes också idealiska förhållanden för barn och nybörjare då det finns många snällare nedfarter.
Läs mer: Att göra i Idre på sommaren
4. Riksgränsen – Sveriges bästa skidområde för offpiståkning
Riksgränsen ligger i nordligaste Lappland, bara 30 minuters bilresa från den norska gränsen, och är känt för sin fantastiska offpiståkning.
Orten har en rad olika backar som är idealiska för både avancerade och nybörjarskidåkare. Däremot bör du vara inställt på att det inte är manchesteråkning och afterski i toppstuga som är största prioritet här.
Skidåkningen i Riksgränsen
Riksgränsen har mycket tillgänglig offpiståkning kring liften men du kan en ta en helikopter för att nå ännu mer magisk offpist.
Det som verkligen utmärker Riksgränsen är att de har öppet väldigt länge på säsongen. Här kan du åka ända fram till midsommar vilket är unikt för Sverige.
Det bästa med skidorten Riksgränsen
- Den fantastiska offpiståkningen och skidåkning långt från andra skidorter
- Du kan åka skidor till midsommar – Detta är förmodligen en av de bästa anledningarna till att besöka riksgränsen för många – och unikt för en skidanläggning i Sverige. Det mesta av offpiståkningen är lätt, men det finns några branta och mer extrema partier.
- Här har du stor frihet att själv bestämma var du vill åka eftersom anläggningen i princip består av en lift och ”inga direkta” pister
- Den storslagna naturen och lugnet – Riksgränsen ligger avlägset och det finns inga andra skidorter i området, så det känns som om du är mitt i ingenstans
- Om du inte får tillräckligt med offpist-skidåkning finns det alltid möjlighet att köra lite helikopteråkning
- De har en tågstation här, så du slipper ta bilen upp
Mindre bra saker med Riksgränsen
- Det är väldigt långt att åka hit för de flesta
- Det är ganska dyrt att både åka hit, bo här och äta
- Kanske inte optimalt för den som precis börjat åka skidor
- Inte så mycket att göra kvällstid
- Backarna är naturliga så de kan bli ”gropiga” eftersom de inte pistas
Sammanfattning av Riksgränsen
Riksgränsen är mest känd för sin offpiståkning och sina långa nedfarter. Det finns tillgängliga offpistområden som du kan åka från liften, men det finns också möjligheter till helikopterskidåkning.
Landskapet är magnifikt och det är inte så mycket folk runt omkring. Platsen känns avlägsen och fridfull. Dessutom är det ett av få ställen med sommarskidåkning i Sverige.
5. Funäsdalen- En av Sveriges mysigaste skidorter
Funäsdalen är populärt bland svenska skidåkare och är en av Sveriges bästa skidorter för dig som vill åka allt från nypistad manchester till offpist. Funäsdalen har en gondollift som gör det gör det möjligt att snabbt ta sig upp på toppen av berget.
Anläggning kan i jämförelse med många andra se liten ut på pappret med sina 18 nedfarter och 5 liftar. Men man måste komma ihåg att det finns en hel del offpist här och att berget ändå har 290m fallhöjd.
Det som gör Funäsdalen till en av Sveriges bästa skidorter – och som uppskattas av väldigt många, är den mysiga byn. Det finns affärer, systembolaget, restauranger och barer rakt nedanför berget – och nedanför byn ligger den fina sjön.
Allt det här gör att man får en väldigt mysig utsikt från toppen av berget. Och vi får inte glömma att en av Sveriges brantaste skidbackar: Nol i Egga ligger här!
Skidåkningen i Funäsdalen
Det som verkligen utmärker Funäsdalen är att de nästan har bra kvalitet när det gäller snön och pistningen i backarna. Berget har en konstant lutning vilket gör att du slipper transportsträckor och får bra flow i åkningen.
En annan sak som det ofta pratas om är hur lite köer det brukar vara i Funäs i jämförelse med andra svenska skidorter under högsäsong. Till Funäs kan du faktiskt åka under påsk- eller sportlov utan att somna i långa liftköer.
Trots allt är ju Funäs anläggning ganska liten, men om du skulle tröttna så har du Ramundberget och Tänndalen på ”hyffsat nära avstånd”, även om det är en bit att åka.
Du hittar även grymt bra längdskidåkning i Funäsdalen. Här finns världens längsta sammankopplade skidspårsystem!
Det bästa med skidorten Funäsdalen
- Bra preparerade backar
- Den mysiga byn längst ner på berget med restauranger, barer, butiker etc.
- Konstant backe så du behöver inte oroa dig för transportsträckor eller backar där farten tar slut
- Imponerande utsikt från backen – Bergslandskapet är magnifikt när du åker nerför bergssidan till Funäsdalen
- Goda snöförhållanden i Funäsdalen – Av någon anledning verkar det ofta vara bra med snö här
- Snabb gondollift och stollift gör att du kommer upp snabbt för nya åk – Tack vare Gondolen (startar i byn) tar du dig dessutom upp direkt från byn utan att behöva bil
Mindre bra saker med Funäsdalen
- Ganska litet system
- Det är inte det allra bästa draget i nattlivet om det är det du är ute efter, även om det finns barer och restauranger
- Det är svårt att ta sig till Funäsdalen utan bil på ett enkelt sätt
- Det kan ibland bli lång kö vid liften vid snowparken
- Det är ganska lång restid om du åker från södra delen av landet
Sammanfattning av Funäsdalen
Funäsdalen är en allroundanläggning som är värd ett besök för alla som gillar mysiga skidorter.
Kombinationen av gondollift, stollift och bra backar gör det lätt att snabbt ta sig upp på berget, vilket ger dig möjlighet att åka hårt utan att spendera dagarna i liftkö.
6. Vemdalen – Bästa skidorten för barnfamiljer
Vemdalen består av tre skidorter som drivs av Skistar – Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. En av anledningarna till att Vemdalen är ett så populärt skidresmål är att det är en av Sveriges snösäkraste orter.
Skidsäsongen börjar ofta redan i slutet av november och pågår till slutet av april. Du kan även åka längdskidor i Vemdalen redan från mitten av april då säsongen kommer igång ganska tidigt.
Förutom gynnsamma snöförhållanden är ”Vemdalsskalet” en av Sveriges bästa skidorter för barnfamiljer eftersom de har bra barnbackar etc.
Vemdalen består som sagt av 3 sammankopplade anläggningar, Vemdalsskalet, Björnrike och Kövsjö/Storhogna.
Vemdalens 3 olika skidanläggningar
- Vemdalsskalet – Detta är anläggningens huvudområde. Det kan dock bli mycket livligt med många människor som åker upp och ner för liftarna. Backarna på Vemdalsskalet är ganska branta och har mycket offpiståkning, men det finns också några lätta backar för nybörjare.
- Björnrike är det mest barnvänliga området i Vemdalen och här är backarna ganska snälla. Det finns också några restauranger i Björnrike som har bra och billiga alternativ för hungriga barn.
- Kövsjö/Storhogna är den minsta anläggningen i Vemdalen men bjuder ändå på varierad åkning. Det här området är lite lugnare än de andra så det passar dig som är ute efter skidåkning, lugn och kortare liftköer i första hand.
Det bästa med skidorten Vemdalen
- Ett utmärkt val för skidåkare på alla nivåer, även barnfamiljer
- Området är ganska stort och att du lätt kan hitta en backe med färre skidåkare om det är mycket folk. Detta gör det idealiskt för både nybörjare och de som vill åka skidor utan folkmassor
- Det är 3 sammankopplade skidanläggningar. Med skidbussen tar du dig enkelt mellan alla områden och kan åka där du känner för på samma liftkort.
- Barnvänligt – Det bästa med Vemdalen är att det är mycket familjevänligt. Skidområdet är uppdelat i tre delar och har olika svåra backar, allt från gröna till svarta pister. Björnrikes backar passar väldigt bra för mindre barn.
Mindre bra saker med Vemdalen
- Kan ibland upplevevas som lite rörigt under högsäsong, speciellt i barnområdena
- Vemdalen erbjuder varierad skidåkning för alla, med möjligheter att åka offpist och gott om bra nybörjarbackar. Den är också idealisk för familjer eftersom det finns så många barnvänliga backar
- Vemdalen har många restauranger, och de flesta har bra service. En nackdel är att vissa av restaurangerna är stängda på vardagar under lågsäsong
- Att resa dit med kollektivtrafiken kräver en hel del planering eftersom det bara finns bussar som går på helgerna och även då är avgångarna få
- Det finns inte jättestort utbud om du vill ha saker att göra på kvällarna- Det finns väldigt lite att göra och den närmaste staden ligger över 20 km bort
- Dåligt utbud med saker att göra på kvällarna
Sammanfattning av Vemdalen
Skidorten har mer än tillräckligt med skidåkning för både nybörjare och avancerade skidåkare. Det finns några fina backar för alla nivåer och barnen kommer att uppskatta Vemdalen.
Det finns mycket att göra för familjen i Vemdalen, och om du vill ha en lite lugnare vistelse räcker det med att du väljer en vecka utanför högsäsongsveckorna.
Tänk bara på att vissa restauranger bara har öppet på helger under lågsäsong om du vill äta mat ute etc.
7. Romme Alpin – Bästa skidorten nära Stockholm
Om du letar efter den bästa skidorten nära Stockholm är det Romme Alpin du ska åka till. Vi har tidigare skrivit om den här anläggningen (som är en av våra favoritanläggningar) i inlägget skidorter nära Stockholm.
Området har grymt bra snökanonanläggning med över 700 snökanoner – Det är den största snökanonanläggningen i Sverige! Det gör att de väldigt snabbt kan få snö backarna och öppnar ofta tidigt på säsongen- och brukar inte stänga förrän i början på April.
Det finns också mycket variation i detta område med terräng som passar för nybörjare ända upp till avancerade skidåkare. Området är perfekt för barnfamiljer med barnbacken som ligger precis vid parkeringen och Ski-Lodge.
Apropå Ski-Lodge, Det är ett väldigt fint boende som ligger precis vid backarnas fot som dessutom serverar god mat. Enda nackdelen enligt oss är att det är dyrt.
Saker att tänka på när du åker till Romme på skidsemester
I övrigt finns det tyvärr inga stugor att hyra, vilket tar bort mycket av fjällkänslan. Det gör också att många besöker Romme över dagen och åker hem när liftarna stänger. Vi skulle gärna sett fler boendealternativ i Romme och gärna lite stugor runt ”berget”.
En annan negativ sak med Romme är att det är många skolor som kör sina friluftsdagar där, det gör att det ibland kan vara många skolklasser i backen samtidigt. På helgerna är det dessutom ofta riktigt mycket folk och långa liftköer, vi rekommenderar att åka till Romme på en vardag om du kan.
Det bästa med skidorten Romme
- Romme Alpin är perfekt om du ska åka över dagen eftersom det bara tar drygt 2 timmar att köra från Stockholm och skidåkningen är riktigt bra.
- Maten på Ski-Lodge Romme Alpin är grymt god så om du planerar att åka hit rekommenderar vi starkt att du äter lunch eller middag där. Eller frukost om du sover kvar!
- Skidbackarna är lätta och bra för nybörjare och barnfamiljer
- Nästan alla backar går till samma lift, det gör det svårare att tappa bort varandra i backarna
- Ski Lodgen ligger alldeles intill parkeringen och backarna, vilket innebär att du kan komma igång med skidåkningen snabbt.
- Det är bara 20 minuter från Arlanda flygplats med bil (plus en kort bussresa)
- Romme har Sveriges bästa snökanonsystem och enligt oss den bästa snön i Sverige när det gäller piståkning
- Det är sällan isigt i backarna eftersom alla backar ligger vindskyddade av träd – det gör att det mjuka översta lagret av snö inte blåser bort
Mindre bra saker med Romme Alpin
- Det finns inte mycket att göra på kvällarna när backarna har stängt. Romme är ingen riktig turistort, så du måste åka bil eller buss om du vill göra något efter att backarna har stängt.
- Romme ligger ganska långt från några städer, den närmaste är Borlänge på ca 15 minuters bilresa. Detta innebär att om du anländer till Romme utan mycket mat i magen måste du äta på någon av anläggningen restauranger.
- Det finns inga stugor i Romme, så om du letar efter en mer bergsliknande skidsemester kommer du inte att hitta det här.
- Romme är ganska dyrt jämfört med andra orter
- Liftköerna kan bli långa under högsäsong och på helger
- Du kommer inte att få någon ”fjällkänsla” här då anläggningen ligger i södra delen av dalarna (Borlänge).
Sammanfattning av Romme Alpin
Rommes bästa egenskap är att den är mycket väl lämpad för barnfamiljer och nybörjare eftersom backarna är ganska tama. Orten har också fantastiska snökanonanläggningar som garanterar att det finns mycket bra snö även när säsongen börjar sent.
Det negativa är att det inte finns så många boendealternativ att välja på och få saker att göra på kvällarna efter att backarna stängt.
Om du är sugen på att åka längdskidor när du är i Borlänge så finns det bara ett skidspår vid Romme Alpin, men flera andra runt om i Borlänge och i närheten.
Sammanfattning Sveriges bästa skidorter
Som avslutning kan vi säga att Sverige har en hel del bra skidåkning och det här var vår lista över de bästa skidorter. Allt beror på vilken typ av semester du föredrar.
- Om du vill ha en komplett fjällsemester med mycket att göra på kvällarna rekommenderar vi att du åker till Åre.
- Om du bor i Stockholm och vill åka någonstans över dagen rekommenderar vi Romme Alpin.
- Om du föredrar en mer avslappnad skidsemester med barnen och vill ha mycket aktiviteter i närheten, åk till Sälen. Vill du ta med barnen till ett lite lugnare ställe, kolla in Björnrike!
Som sagt, det finns många bra fjäll att välja på, lycka till och hoppas du får en bra resa!