Ska du tågluffa i Europa? Vi har tågluffat flera gånger och tänkte dela med oss av lite tips och vilken budget du bör räkna med. Budgeten påverkas bland annat av vilken typ av tågluff det är, vad för typ av boende du väljer och vilka länder du besöker.
Att tågluffa i Europa kostar från 15-20.000kr och uppåt för 3 veckor per person. I Östeuropa är det billigare än i Västeuropa och tågluffar du på lågsäsong kommer du ännu billigare undan.
Inläggets innehåll
Tågluffa i Europa
Att tågluffa i Europa är en grym upplevelse som vi verkligen rekommenderar alla att göra. Upplevelsen är svår att jämföra med att flyga eftersom du får se så mycket mer av alla länder när du tågluffar.
Det är förhållandevis billigt med tanke på hur många länder man får se men det finns vissa saker som är bra att tänka på.
Därför tänkte vi i det här inlägget gå igenom vad du ska tänka på när det gäller boende, platsbokningar, mat och packning. Men vi tänkte börja med budgeten, så läs vidare!
Tågluffa i Europa budget
Vilken budget du behöver inför din tågluff beror ju som sagt på vilka länder du har tänkt att besöka, hur du vill bo, äta, om du åker första- eller andraklass samt vilken säsong du reser på.
Vi ska gå igenom varje del här nedanför och hur du kan komma billigare undan när du backpackar på tåg.
Pris för Interrailpass
- Interrailkort är helt gratis för barn upp till 11 år. För varje vuxen som köper ett Interrailkort bjuder de på 2 gratis kort till barn. Här kan du läsa villkoren för barn.
- För ungdomar kostar det 2044kr för ett 3-dagarskort i andraklass, medan ett 3-månaderkort i första klass kostar 9.984kr.
- Vuxna får betala 3334kr för ett 3-dagarskort och 12.904kr för ett 3-månaders kort.
- Pensionärer betalar 3034kr för 3 dagar och 11.644kr för ett 3-månadres kort.
Priserna justeras hela tiden efter valutan så det bästa är att gå in på Interrails hemsida och kolla aktuella priser.
Platsreservationer på tåget
Tänk på att om du ska tågluffa i Europa mitt i sommaren så bör du boka platser på tåget. Anledningen till det är för att vissa tågsträckor kan bli helt fullbokade.
Det är inte så kul om man skulle bli tvungen att stå upp 10 timmar bara för att man inte fått någon plats.
Att boka plats är oftast väldigt billigt, en andraklassbokning kostar vanligtvis 10-100kr och en sovplats från 300kr. Det absolut enklaste är att ringa till Europarunt så hjälper de dig med allt kring bokningen och skickar hem biljetter.
Telefonnumret för att boka biljetter på Europarunt är 08-53525300.
Tänk på! Innan du ringer för att boka dina platsbiljetter måste du redan ha köpt ditt Interrail-pass. Ett annat tips är att kolla upp sträckorna du vill åka innan du ringer så säger du helt enkelt allt och så bokar dom bara.
Du kan också kolla lite snabbt så att du vet att det finns boende tillgängligt för de datum du vill åka.
Tänk också efter om du ska åka nattåg vissa sträckor. Om du åker nattåg betyder det att du sover på tåget och inte behöver boka boende de dagarna.
40% Rabatt hos RESVÄSKOR.SE!
Fyll på med ny ryggsäck- eller reseprylar inför tågluffen med upp till 40% rabatt!
Vad skiljer mellan förstaklass och andraklass när man tågluffar i Europa?
När du bokar dina platsreservationer kan du välja första- eller andraklass. Själva väljer vi alltid andraklass men har åkt några gånger med förstaklass också. Skillnaden mellan förstaklass och andraklass när du tågluffar skiljer beroende på vilket land du är i.
Generellt kan man säga att du får mer benutrymme, bättre möjligheter att äta och dricka och det är lite fräschare i förstaklass. Den största skillnaden är dock priset, förstaklass är betydligt dyrare än andraklass.
Ingår färjor i Interrail?
Ofta är det gratis att åka färjor om du har ett interrailkort men ibland tillkommer det mindre avgifter. Gratisbiljetterna för färjorna är oftast en sittplats på däck så om du vill ha hytt eller sovplats så får du betala extra.
Många färjor som avgår från Sverige ingår inte alls i Interrail. Du kan läsa mer om vad som gäller med färjorna på rail.cc.
Ingår tågresor in- och ut från Sverige i Interrailpasset?
Yes, nu för tiden ingår resorna in- och ut från Sverige vilket är riktigt bra! Sist betalade vi 62kr per person för platsreservationen på tåget Köpenhamn – Stockholm.
Färjan från Nynäshamn till Gdansk ingick dock inte så det kan vara värt att ha koll på. Man sparar pengar på att ta en resa som ingår i Interrail till- och från Sverige eftersom de resorna är ganska dyra utan Interrail.
Matbudget när man tågluffar i Europa
När det gäller matbudgeten för din tågluff så beror det ju så klart på vad du äter och vart du äter. Generellt skulle vi kunna säga att du får räkna med 200-500kr per person och dag beroende på vilket land du är i.
Om du äter alla måltider ute så kommer det att bli dyrare så vi har 6 enkla knep som vi använder för att äta billigare när vi tågluffar:
- Vi brukar oftast äta frukost hemma eftersom det både blir billigare och är skönt att ha ätit innan man går iväg.
- Att köra en picknick då och då är både mysigt och sparar pengar.
- Ha alltid en vattenflaska med dig, på vissa ställen kan de ta riktiga överpriser för vatten.
- Att äta lite utanför centrum har sparat oss både tid och pengar när vi tågluffat.
- Köp med mat och dryck till tåget. På tåget är det ofta dyrare och inte så mycket att välja på. Därför kan det vara en bra idé att ha med dig lite snacks i alla fall.
- Köp med dig en pizza och en flaska vin och sätt dig på en mysig stentrapp eller klippa.
Boende när man tågluffar
Egentligen finns det 3 sätt att bo på när man tågluffar. Det är på hotell eller AirBnb i eget rum, Delat rum/Hostel eller så sover man på tåget. På tåget delar man kupé med andra om man inte är tillräckligt många för att fylla en hel kupé, vanligtvis är det 6 bäddar.
- 1. Att bo på hostel kan kosta från 150kr per person.
- 2. AirBnb eller på Hotels.com brukar gå på 3-400kr och uppåt i Östeuropa medan det kan kosta 800kr och uppåt i Västeuropa.
- 3. Sovplats på tåget kostar från 200kr i Östeuropa och kring det dubbla i Västeuropa. En nackkudde gör sömnen betydligt bättre på tåget!
Övriga kostnader när man tågluffar
Övriga kostnader som du måste räkna med är fika, vin och öl, inträden till bad, museer mm. Det är självklart svårt att säga hur höga de här kostnaderna blir och troligtvis vet du bäst själv hur mycket du ska budgetera in. Räkna med åtminstone 100-200kr extra varje dag.
Vi brukar inte gå på så mycket muséer men kan vi lägga en del pengar på fika, dagsturer och inträden på bad eller liknande.
Tågluffa i Östeuropa är billigare än i Västeuropa
Att tågluffa i Östeuropa är oftast billigt när det gäller både tågbiljetter, platsreservationer, mat och boende. Vissa länder är såklart dyrare än andra men överlag är det ganska billigt.
Ett bra tips om det är så att du åker från Östeuropa mot Västeuropa är att köpa på dig lite saker innan du åker eftersom det med stor sannolikhet blir dyrare ju mer västöver du kommer.
Totalkostnad för en tågluff i Europa
Nu när vi gått igenom hela budgeten för vår resa så kan vi se att det skiljer rätt rejält beroende på hur man bor, äter etc. Men om vi bara ska säga ett generellt spann så hamnar totalkostnaden för en tågluff i Europa på 15-30.000kr per person.
Läs mer: Bästa ryggsäcken för tågluff
Varför ska man tågluffa?
Anledningen till att man ska tågluffa om man inte redan har gjort det så är det för att det är ett stort äventyr! Skulle du redan ha tågluffat så rekommenderar vi att göra det igen! Vi har tågluffat tre gånger och kommer att göra det många gånger till.
Att tågluffa är ett helt annat sätt att resa på än om du flyger. Resan börjar i samma sekund som du sätter dig på tåget och ingen sträcka känns som en transportsträcka som det ibland kan göra när man flyger.
På tågen kommer du att träffa massa människor från massor av olika länder och det är lättare att börja prata med människor när man sitter på samma tåg i flera timmar. Dessutom är det mycket större variation på vilka länder människor kommer ifrån på ett tåg i Europa än på ett flygplan från Sverige.
För att fira den internationella järnvägsunionens 50-års dag år 1972 gick järnvägsbolagen i 21 europeiska länder samman och beslutade att sälja interrail-biljetter till alla under 21 år. Hur interrailbiljetterna sett ut har ändrats lite över tid och början på åttiotalet var den verkliga storhetstiden för tågluffande. Källa: Wikipedia
Fördelar med att tågluffa
- Man kommer fram direkt till stan. Ofta har vi kommit fram klockan åtta på kvällen och redan kunnat sitta och äta middag vid nio-tiotiden.
- Man får se mycket mer av alla städer och länder.
- Det är fritt att röra sig på tåget.
- Det går smidigt och problemfritt för det mesta utan förseningar, faktum är att vi bara har varit med om förseningar och problem när vi kommit tillbaka till Sverige.
Nackdelar med att tågluffa
- Det kan vara jobbigt att åka långa sträckor.
- Det kan vara dyrt om man är ute i sista minuten.
- Om man sover på tåget så kan det vara obekvämt i sovstolar eller delad kupé med andra.
Våra topp 3 länder att åka tåg i Europa
Det är självklart svårt att säga vilka länder som vi gillar mest att åka tåg i. Det beror ju mycket på vad man själv har för koppling till dem, hur vädret var och vilket humör man var på. För vår del har vi kommit fram till att det här är vår topp 3.
- Österrike -Det är magiskt i Österrike med alla berg och små charmiga byar. Ett hett tips är att stanna till i charmiga Innsbruck!
- Slovenien – Slovenien har en överraskande fin natur och är riktigt lummigt och fullt med berg. Läs mer i inlägget saker att göra i Ljubljana.
- Kroatien – Att åka ner mot Split området i ett Dieseldrivet tåg från bergen med utsikt över havet är riktigt fint.
3 andra coola tågsträckor att inspireras av
För att få lite alternativ har vi kollat upp andra riktigt coola tågsträckor att åka och av det vi hittade tyckte vi de här var intressanta.
- Tågsträckan Wien-Venedig mellan Österrike och Schweiz.
- Gula tåget, Villefranche de Conflent – Latour de Carol, Frankrike
- Childrens Railway, Kratovo – Ryssland
Om du vill ha tips på städer att tågluffa till kan du kolla in vårat inlägg: 12 städer att besöka i Europa.
Vart brukar vi boka boende inför våra resor?
Vi använder egentligen tre sidor för att boka våra boenden, det är AirBnb, Hotels.com och Booking. Vi gillar alla sidorna men AirBnb tycker vi att vi brukar hitta bäst priser på.
AirBnb passar bra både om man är två eller fler som reser eftersom det finns både lägenheter med kök men även rum.
Så här sparar du pengar på boendet
Vi har lite små spartips inför din tågluff som du kanske vill ta del av. Varje tips ger inga jättesummor var för sig men tillsammans kan det bli tusenlappar!
- Kolla boenden på AirBnb, det är ofta billigt och du kan hitta riktigt bra boenden med matlagningsmöjligheter.
- Vi brukar som sagt även boka boende på Hotels.com och Booking. Genom att använda Refunder får du cashback på dina bokningar, vanligtvis kring 5%. Det innebär att du sparar 50kr per tusenlapp.
- Den andra cashbacksidan vi använder är MyBonus. Både Refunder och MyBonus är bra men kan ha lite olika rabatter så det kan vara en idé att vara med i båda.
Undvik uttagsavgifter i bankomaten
Tänk efter innan du åker hur du ska göra med pengar när du ska tågluffa i Europa. Beroende på vilka länder du är i behöver du tillgång till olika valutor eller så betalar du med kort.
Vår erfarenhet är att kort oftast fungerar bra men inte på alla ställen i alla länder. Speciellt om du åker på utflykter till mindre ställen eller vill köpa mat på gatan t.ex.
Ett bra resekort! Spara pengar genom att skaffa ett kort utan uttagsavgift. Då kan du ta ut pengar på plats utan att drabbas av uttagsavgiften som ofta hamnar upp emot 50kr.
Ett bra kort är P.F.C-kortet som inte har uttagsavgift (upp till 3000kr/mån), är helt gratis att skaffa och utan årskostnad. Ett annat bra alternativ är Norweigankortet och Revolut
Ladda ner Railplanner
Det finns en grym app som du måste ladda ner om du ska tågluffa i Europa och det är Railplanner. Den finns till både Iphone och Android så det är bara att gå in på appstore och ladda ner den.
Karta över tågrutter
På kartan nedanför kan du se alla tågsträckor om du vill få lite inspiration innan du drar iväg på din tågluff så kan du kolla in kartan över alla tågsträckor för Interrail.
Bra saker att ha med sig på en tågluff i Europa
Det finns vissa prylar som vi alltid tar med oss när vi tågluffar i Europa. saker som gör resan lite roligare, bekvämare och bättre. Vi listar några av de här nedanför:
- En bra nackkudde kommer att ge dig mycket bättre sömn på nattågen och dagsresorna
- Att ha en bra resehandduk i microfiber gör att du alltid har en fräsch och torr handduk på din tågluff
- Vi tar med oss en bra ryggsäck för dagsutflykter. Det gör det mycket roligare, bekvämare och mer lockande att ta de där promenaderna upp i bergen, till häftiga vattenfall etc.
- En liten fällkniv för att skära frukt, bröd etc.
Vanliga frågor inför en tågluff i europa
Ja, det är säkert att tågluffa på de flesta ställen, men som vanligt handlar det om hur man tänker kring säkerheten på resan. Det handlar som alltid om sunt förnuft och vi har aldrig känt oss otrygga när vi tågluffat. Under vissa sträckor rekommenderar de att låsa kupéerna när man sover för att inte riskera att utsättas för stöld men då säger de till.
Vi har aldrig upplevt att det har känts osäkert att tågluffa, varken i Östeuropa eller Västeuropa. Däremot kan det vara bra att ha koll på sitt bagage eftersom tågen stannar på stationerna på natten.
Ett tips är att ha en liten väska eller en midjeväska som du har på dig eller vid kudden när du sover. Där kan du förvara mobiltelefon, pengar, pass etc. Om du har en stor resväska och har otur kanske du inte får in den i sovkupén eller vid din plats, därför kan det vara bra att ha med ett kabellås så du kan låsa fast väska i något räcker eller liknande.
Ibland kan det ingå frukost men inte alltid. Vatten brukar oftast ingå när man åker med nattågen och det går att köpa enklare måltider som mackor och snacks.
Vårat bästa råd efter erfarenhet är att packa lätt! Det kan kännas som att man vill ha med sig mycket saker men när man har åkt runt ett par veckor så önskar man alltid att väskan var något kilo lättare. Vi har skrivit ett komplett inlägg med tips om hur du ska packa inför din tågluff.
I Interrail globalpass ingår följande länder:
Belgien
Bosnien Herzegovina
Bulgarien
Danmark
Finland
Frankrike
Irland
Italien
Kroatien
Litauen
Luxemburg
Makedonien
Montenegro
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Rumänien
Schweiz
Serbien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Ungern
Österrike
Vi hoppas att den här guiden kunde vara till hjälp för dig, annars är det bara att fråga i kommentarsfältet!
Trevlig sida! Min son och jag tänker tågluffa i juni 2021 under tre veckor. Nästa års resande är redan spikat. Fast det blir med ett annat färdsett. Nu undrar jag vilket kort som är bäst för oss att köpa? Kan tillägga att sonen är 15 år 2021 och jag 67 (inte pensionär) då. Mvh Hans Söderling. Skarpnäck.
Hej Hans,
Tack! Vad kul att ni ska ut och tågluffa, det är fantastiskt! 🙂 Det bästa är nog att ringa antingen interrail eller Europarunt och fråga. Telefonnummer finns högre upp i inlägget till Europarunt och i länken till Interrail hittar du telefonnummer till dom.
Beroende på vart ni ska åka och hur många tågresor det är lönar det sig olika mycket med Interrail-kort. Vi har dock alltid köpt det och det gör det också mycket enklare med bokningarna av platsreservationer. Senast ringde vi bara Europarunt så fixade de alla bokningar åt oss. Här är numret till Europarunt: 08-53525300
Tänk på att boka i tid bara (helst 5-10 dagar innan ni ska åka eller tidigare) så att ni hinner få alla platsreservationer hemskickade i tid.
Hoppas att det kunde hjälpa dig litegrann även om vi inte kunde ge dig exakta svar på frågorna.
Med vänlig hälsning / Nomaderna
Hej! Jag och min kompis ska tågluffa i sommar. Vi undrar om ni brukar boende och planera för hela resan i förväg hemifrån eller om ni tar det efterhand? Vad rekommenderar ni?
Bra tips! Vi tänkte tågluffa i sommar men nu blir det nog inget pga Corona.
Hej
Vi tänker tågluffa i Västeuropa och under en begränsad tid, kanske några veckor, och har en fråga, kan man tågluffa och ha hund med sig? Hunden har Europapass med full vaccination.
Har ni någon erfarenhet av detta eller vet om någon gjort detta?
Hälningar
Jerry
Hej Jerry,
Vad kul att ni ska tågluffa med er hund, Västeuropa är magiskt! 🙂
Vi har tyvärr ingen egen erfarenhet av det, har hört att det kan kosta extra beroende på hundras och sen kräver det såklart mer planering då hunden kanske inte vill sitta still i ett tåg lika långa sträckor som oss människor.
Jag skulle kolla med Europarunt, antingen maila eller ringa dom. De brukar vara bra på att svara på frågor. Vi hittade ett bra inlägg de skrivit om att tågluffa med hund: https://europarunt.se/resetips/tagluffa-med-hund/
Ledsen om vi inte kunde ge mer svar än så, hoppas att ni får en fin resa! 🙂
Med vänlig hälsning / Nomaderna
Hur ska man tänka kring när under året man tågluffar? Finns för-och nackdelar med olika månader? Skulle spontant gärna åka i maj eller september, innan de riktiga semesterperioderna börjar…