Ett bra sätt att uppleva naturen på är genom att vandra. Och det finns många fina vandringsleder i Sverige att upptäcka.
Men det finns också risker med att vandra och det är speciellt väder och terräng som kan ställa till det för dig. Därför är det viktigt att du förbereder din vandring noga för att inte hamna i nödsituationer.
För att vandra säkert måste du börja med att planera din vandring, ha sällskap, prata med människor som kan området du ska vandra i, berätta för anhöriga hur din vandringsrutt ser ut, kunna navigera utan mobiltäckning, ha bra kläder och utrustning och vänd om du måste – ta inga onödiga risker!
Inläggets innehåll
1. Planera din vandring
Det absolut viktigaste för en säker vandring är att planera din vandring. Vandra när det är ljust, ha koll på terrängen och följ markerade leder.
Börja vandra i tid
Starta vandringen tidigt på morgonen. Då får du längre tid på dig att vandra och du slipper stressa mot mörkret.
Börjar det skymma stanna och slå läger.
Undvik att vandra när det är mörkt ute. Du ser terrängen sämre och det är större risk att du stöter på djur. Tyvärr är det här ett vanligt misstag många gör vid vandring.
Prata med människor som har koll på området
Är det första gången du vandrar i ett område? Prata med människor som har koll på stället och dom som bor där.
Du kan få värdefulla tips om terräng, natur och vart det finns vindskydd och raststugor.
Följ markerade leder
Det är säkrast att vandra på markerade leder. Längs med markerade leder finns övernattningsstugor, vindskydd, hjälptelefoner och avståndsskyltar.
Avståndsskyltarna hjälper dig ha koll på vart du är. Det gör att du lättare kan orientera dig om du behöver hjälp.
Hur ser terrängen ut
Kolla alltid hur terrängen ser ut där du ska vandra. Då slipper du bli överraskad.
Är det sankmarker eller en svår och bergig terräng? Klarar du av att vandra på terrängen leden går på?
Vandrar du på vintern måste du vet om du går över snötäckta isar. Och isfall bära isdubbar.
Är det jaktsäsong
Det är inte förbjudet att vandra under jaktsäsong men du bör ha koll på när den är i området du vandrar i. Vi rekommenderar att inte vandra alls där det pågår jakt.
Du kan se om det är pågående jakt genom att det ofta sitter skyltar längs vägarna i området.
2. Ha sällskap
Att ha sällskap på vandringen tycker vi är bland det viktigaste efter att du har planerat rutten.
Med sällskap är du aldrig ensam. Skulle något hända finns det alltid någon som kan hämta hjälp.
3. Berätta vart du ska vandra
Tala alltid om för anhöriga vart du ska vandra och hur länge du ska vara borta. Det ger både trygghet för dig men också för dina nära och kära.
Berätta din vandringsrutt
Att berätta din vandringsrutt för anhöriga eller någon kompis gör att de vet vart du befinner dig, i alla fall i vilket område. Det gör det lättare för räddningspersonal att söka efter dig om det skulle behövas.
Meddela ankomst och färdväg
Kontakta alltid någon och berätta hur din vandring ser ut för dagen och hur du kommer gå. Meddela när du kommit fram till målet så de vet att du är framme.
4. Möjlighet att navigera
Det är bra om du kan navigera så du vet vart du ska vandra och inte hamnar fel. Att kunna navigera gör att du har koll på vart du befinner dig.
Karta & Kompass
Karta och kompass kan du alltid lita på – och ett måste på vandring. Då kan du lätt navigera dig om du saknar täckning på mobilen eller batteri.
Viktigt är att du kan läsa en karta och vet hur ett kompass fungerar för att det ska vara till användning.
GPS
GPS är ett bra och lättare alternativ till karta och kompass. En GPS fungerar även på ställen utan mobilnät. Men se till att den är fulladdad innan du börjar vandra eller att du har extra batterier med dig.
5. Kommunikation
Innan du ger dig ut på vandring se till att du kan kommunicera. Det är viktigt att du kan berätta för anhöriga vart du befinner dig men också om du behöver ringa efter hjälp.
Mobil
En mobil är alltid bra att ha med sig. Se bara till att du kan ladda den under vandringen med en powerbank eller var noga med att spara på batteriet.
Satellittelefon
Ska du fjällvandra är det bra med en satellittelefon. Många områden i fjällvärlden saknar täckning och då fungerar inte din mobil om du behöver ringa på hjälp. En satellittelefon är inte beroende av täckning.
6. Undvik att vandra i dåligt väder
Vädret kan slå om snabbt speciellt när du fjällvandrar. Därför ska du alltid ha koll på väderprognosen innan du ger dig ut.
Ha koll på vädret – Kolla väderprognosen
Kolla hur vädret ser ut under hela den perioden du ska vandra. Följa vädret även om du är ute på vandring om du har möjlighet.
Det är oftast i fjällvärden vädret är osäkert och ändras snabbt. Det kan gå från sol till hårda vindar och regn på bara några minuter.
Läs mer om fjällväder på Svenskaturistföreningen.se
Vänd om du måste – Ta inga onödiga risker
Är du redan ute och vandrar och vädret slår om? Då är det bättre att vända eller vänta ut vädret innan du fortsätter än att ta onödiga risker.
7. Välj rätt kläder och utrustning
Rätt kläder och utrustning gör att vandringen blir både lättare och trevligare men också säker. Du slipper frysa och risken för att skada fötterna blir mindre.
Bra kängor
Ett par bra vandringskängor är viktigt av flera anledningar för en säker vandring. De ger stabilitet när du har tung packning och risken att vricka fötterna minskar.
Du får också ett bra grepp på ojämnt och halt underlag med vandringskängor.
Kläder som skyddar mot regn och vind
För att slippa frysa eller bli blöt är det viktigt att du klär dig rätt när du vandrar.
Klä dig i lager efter väder och ha alltid med dig skalkläder som du kan ta på dig när det blir vind och regn. Det håller dig varm och torr!
Tältutrustning
Om du ska tälta är det viktigt att du har ett bra tält som tål väder och vind. Det är också bra om det är slittåligt.
Vid tufft och hårt väder som det kan bli i fjällen vill du inte riskera att tältet går sönder mitt i natten.
8. Ha extra energi med dig
Se alltid till att du har packat ner lite extra vatten och energibars i ryggsäcken, det kan vara din räddning om något skiter sig. Ha alltid ett litet nödförråd med energi i packningen.
Ta med tillräckligt med vatten
Ta alltid med extra vatten, mer än du tror du behöver speciellt under varma dagar.
Tycker du det blir för mycket att bära på kan du ta med ett vattenfilter eller vattenreningstabletter. Det gör att du kan dricka vatten från bäckar och sjöar.
Fyll på med energibars
Energibars är lätt och enkla att ta med sig. Du vet aldrig när det behövs. Vi packar allt ner extra energibars i packningen som enbart är till för nödsituationer.
9. Ta med första hjälpen kit
Vandra aldrig utan ett första hjälpen kit. Med ett första hjälpen kit kan du lösa de flesta akuta situationer.
Men det är viktigt du vet hur det ska användas, för att det ska var till någon nytta. Gå igenom kitet så allt finns och kolla vad allt används till och hur det ska användas.
Har du koll på ditt första hjälpen kit kommer du inte bli lika stressad i en nödsituation.
10. Ha respekt för stora djur
Det är sällan du stöter på stora djur när du vandrar men det kan hända. Speciellt att möta en älg.
Ha respekt för älgen, du vet inte om den har kalvar i närheten och då kan den bli farlig. Gå inte fram för att fota eller störa, du vill inte bli sparkad! Lämna platsen lugnt och sakta.
11. Om det händer en olycka
Är olyckan framme är det bra att försöka hålla lugnet, hur svårt det än kan vara. Därför är det viktigt att du alltid har koll på vart du är någonstans, så hjälp kan komma fram snabbt!
STOP – Stanna – tänk – orientera dig – planera. Ett gammalt ordspråk för att hantera stressade situationer. Var lugn så går det bättre!
Kontakta Fjällräddningen
Du kommer till fjällräddningen genom att ringa 112. Du når även fjällräddningen med de nödtelefoner som finns utplacerade längs de markerade lederna, oftast vid raststugor och vindskydd.
På fjällkartan kan du se vart alla hjälptelefoner finns.
Risker med att vandra
Precis som med allt annat finns det även risker med att vandra. Därför är det viktigt att vara förbered på de situationer som kan uppstå vid vandring.
Oftast är det väder och terräng som ställer till det för dig på vandring. Du kan skada foten eller ramlar och slå dig på en för svår terräng.
Dåligt väder kan göra att du går fel och kommer bort. Vädret kan även göra att du blir kall och förfryser dig om du inte är förberedd eller får hjälp i tid.
Sammanfattning
- Planera din vandring
- Ha sällskap
- Berätta vart du ska vandra
- Möjlighet att navigera
- Kommunikation
- Undvik att vandra i dåligt väder
- Välj rätt kläder och utrustning
- Ha extra energi med dig
- Första hjälpen kit
- Ha respekt för stora djur
- Om det händer en olycka
Läs mer om säker vandring på Fjällsäkerhetsrådet.se